Kaczynski ragaszkodik az amerikai rakétavédelemhez

Vágólapra másolva!
A lengyel államfő szerint "nagyon, nagyon fontos", hogy hazájába telepítsék az amerikai rakétavédő pajzs elemeit, amelyről aláírt szerződés van az Egyesült Államok és Lengyelország között. A pajzs azért kerülhet veszélybe, mert Barack Obama közölte: mérlegelni kell az előde, George Bush által aláírt szerződést.
Vágólapra másolva!

Lech Kaczynski lengyel elnök ragaszkodik az amerikai rakétapajzsnak az országába telepítéséhez, ezért vasárnap kijelentette, hogy "nem lenne barátságos gesztus", ha a telepítés elmaradna az amerikai-orosz kapcsolatok javulása miatt. "Alá lett írva egy megállapodás, és szerintem a megállapodásokat be kell tartani attól függetlenül, hogy milyen kormányzat van az Egyesült Államokban" - mondta az elnök a televízióban.

"A rakétavédelem rendkívül fontos Lengyelország számára. Nem a biztonságunk szempontjából az úgynevezett lator államokkal szemben, hanem más politikai okok miatt nagyon, nagyon fontos" - tette hozzá. Az elnök szerint felmerül a kérdés, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok javulásának "egy olyan nagyon lojális szövetségesnek kell-e áldozatául esnie, mint Lengyelország".

George Bush akkori amerikai elnök kormányzata tavaly írt alá szerződést 10 rakéta Lengyelországba telepítéséről. Az új elnök, Barack Obama viszont felvetette, hogy a kérdést még minden szempontból mérlegelni kell.