Egy üveg borért tartóztatták le Iránban

Vágólapra másolva!
Letartóztattak egy iráni-amerikai újságírónőt Iránban, amiért vásárolt egy üveg bort. Alkoholt venni Iránban ugyan tilos, de börtönbe nem kerülnek a szabályszegők - állítja a 31 éves nő Amerikában élő apja, aki február 10-e óta nem hallott Roxana Saberiről. Iránban rendszeresen tartóztatnak le külföldi újságírókat.
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy amerikai újságírónőt Iránban, ezt a 31 éves nő családja közölte. A 31 éves nő apja azt mondta, vasárnap telefonon tudták meg tőle, hogy azért tartóztatták le, mert egy üveg bort vásárolt - jelentette az AP hírügynökség. A 31 éves Roxana Saberiről február 10-e óta nem hallott a családja. Apja szerint akkor telefonált az Egyesült Államokba utoljára.

"Nem mondta meg, hogy honnan telefonált, csak annyit mondott, hogy már tíz napja fogva tartják" - nyilatkozta az apa, Reza Saberi, aki azért fordult a nyilvánossághoz, mert többet akar tudni a Roxana Saberi sorsáról. A letartóztatás tényét ugyanis eddig nem erősítették meg az iráni hatóságok, az amerikai hatóságok pedig egyelőre információra várnak Saberi hollétéről.

"Annyit mondott, hogy egy üveg ort vásárolt, és emiatt tartóztatták le. Mi viszont megkérdeztünk erről többeket, szerintük borvásárlásért senki nem kerül fogdába. Ez csak ürügy a hatóságok részéről" - mondta Reza Saberi. Iránban tilos alkoholt venni és árusítani. Pár perccel később apja szerint Saberi újra telefonált, és megkérte őt, ne tegyen semmit, mert két nap múlva kiengedik. Az utolsó hívás azonban február 10-én volt, Saberi azóta nem hallatott magáról.

Roxana Saberi hat éve élt Iránban szabadúszó újságíróként, többek között a Nemzeti Közrádiónak (NPR) dolgozott - írta az AP. Az NPR közölte: Saberi sajtóigazolványát Irán több mint egy éve visszavonta, ennek ellenére ő rövidebb tudósításokat adott az országból a rádiónak. A rádió honlapján olvasható hír szerint Saberit január 31-én vették őrizetbe.

Emberi jogvédő szervezetek többször bírálták már Iránt külföldi újságírók letartóztatásáért, a szólásszabadság korlátozásáért. Az iráni kormány már több iráni-amerikait tartóztatott le az elmúlt években, a rendszer elleni kihágások miatt. A legismertebb eset 2007-ben történt, amikor az iráni hatóságok négy iráni-amerikait fogtak le - mindannyiuk útlevelét elkobozták, és több hónapra börtönbe zárták őket, mielőtt engedélyezték volna a visszautazást az USA-ba - írta az AP.