Klímacsúcsot kezdeményez Obama

Vágólapra másolva!
Az éghajlatváltozásnak szentelt világfórum összehívását kezdeményezte Barack Obama amerikai elnök. Az áprilisi csúcstalálkozóra 16 országot hívott meg az elnök, a találkozón egy új nemzetközi egyezményt szeretnének megalapozni az üvegházhatású gázok kibocsátásáról.
Vágólapra másolva!

A gazdaságilag legfejlettebb országok képviselőit tömörítő, az éghajlatváltozásnak szentelt nemzetközi fórum összehívását kezdeményezi Barack Obama amerikai elnök, hogy elősegítse az üvegházhatásról szóló új ENSZ-egyezmény létrejöttét.

A Fehér Ház szombati közleménye szerint az amerikai elnök a világ 16 országának - köztük az Európai Uniónak - a vezetőit hívta meg az "A jelentősebb gazdaságok fóruma az energiáról és éghajlatról" nevű értekezletre. A fórum előkészítő ülésszakát április 27-28-án tartják meg Washingtonban, hogy elősegítsék az üvegházhatásról szóló nemzetközi egyezmény létrejöttét a decemberi koppenhágai klímacsúcson. Ez utóbbin kéne kidolgozni a jövő évtized elején kifutó kiotói egyezményt követő megállapodást.

A washingtoni közlemény szerint a találkozó párbeszédre fogja ösztönözni a fejlett és fejlődő országokat, és elősegíti a megújuló energiaforrások előállítására, illetve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának visszafogására irányuló konkrét kezdeményezések és közös vállalkozások létrejöttét. A Fehér Ház szerint a fórum előkészítő ülésszakait fogja betetézni az éghajlatváltozásnak szentelt júliusi olaszországi csúcstalálkozó.

Az amerikai elnök Ausztráliát, Brazíliát, Kanadát, Kínát, az Európai Uniót, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Indiát, Indonéziát, Japánt, Dél-Koreát, Mexikót, Oroszországot és Dél-Afrikát hívta meg a washingtoni külügyminisztériumban tartandó találkozóra. Meghívót kapott a decemberi klímacsúcs vendéglátó országa, Dánia, illetve az ENSZ is.