Beszakadt egy gát Jakarta mellett: legalább 50 halott

Vágólapra másolva!
Négyszáz házat árasztott el a víz péntek hajnalban egy Jakarta melletti iparvárosban, mikor átszakadt egy víztározó védőgátja. A katasztrófának legalább ötven halálos áldozata van, a lakosokat evakuálják, de sokan vannak még, akik háztetőkön várják a segítséget.
Vágólapra másolva!

Beszakadt egy folyón épített víztározó védőgátja péntek hajnalban egy Jakarta melletti iparvárosban. Az új jelentések szerint legkevesebb 50-en a vízbe fulladtak. A hatóságok szerint több mint tízen eltűntek, ezért az áldozatok száma várhatóan növekedni fog.

A hirtelen nagy mennyiségben kiömlött víz mintegy 400 épületet árasztott el - közölte az indonéz egészségügyi minisztérium válságközpontja. Az elöntött területen a vízszint magassága több helyen eléri a 2,5 métert. Házak tucatjai rongálódtak meg.

Az emberek még aludtak, nem tudtak tenni semmit - mondta Danand Susanto helyi tisztviselő az AFP hírügynökségnek. Csónakokkal mentik az embereket. A válságközpont vezetője, Rustam Pakaya szerint a lakosokat magasabban fekvő területre evakuálják, de az emberek közel fele még mindig háztetőkön várja a segítséget.

Egy helyi lakos arról számolt be a hírügynökségnek, hogy szirénázást hallott, mielőtt a víz áttört az ajtón és az ablakokon. Egy másik lakos a helyi sajtónak nyilatkozva tsunamihoz hasonlította a gátszakadás következményeit.

A BBC szerint egyelőre nem tudni biztosan, mi okozta a katasztrófát, de az éjszaka erős szél és több órán át tartó, heves esőzés volt. A Pesanggrahan folyó mentén lévő 10 méter magas gátat több mint száz éve építették, amikor Indonézia még holland gyarmat volt. A gát mintegy kétmillió köbméter vizet tartott meg.

A történtek miatt Susilo Bambang Yudhoyonon államfő megszakította nyugat-jávai kampánykörútját, hogy felkeresse a szerencsétlenség színhelyét. Jusuf Kalla alelnök már a helyszínre érkezett, és azt ígérte, hogy a kormány azonnal helyreállíttatja a gátat, és segítséget nyújt a lakóházak újjáépítéséhez is.