Zavarodott finn nő bolyong Berlin repterein

Vágólapra másolva!
December óta bolyong Berlin repterein egy negyvenéves, pszichésen zavarodott finn nő. A segítségére sietőket elküldi, németül nem beszél, hazájába pedig nem akar visszatérni. Németország nem adja ki a finneknek, mivel német szakvélemény szerint nem veszélyes sem önmagára, sem pedig környezetére.
Vágólapra másolva!

Tavaly december óta egy pszichésen zavarodott finn nő bolyong Berlinben és a város repterein - állítja az FNB finn hírügynökség. Korábban Finnországban ambuláns pszichológiai kezelés alatt állt, de hirtelen eltűnt. A nő decemberben érkezett Berlinbe és február közepéig a Tegel repülőtéren élt. Ekkor a német hatóságok beutalták egy berlini pszichiátriára, és kirendeltek mellé egy gondozót.

Március elején egy finn orvos és két ápoló a német fővárosba repült, hogy hazavigye a nőt, de a német hatóságok annak ellenére sem adták ki, hogy mutattak egy hitelesített finn klinikai kényszerbeutalót. A németek azt mondták, magának kell eldöntenie, hogy hol akar élni, ő pedig Berlinben akar maradni. Egy március 5-i keltezésű német pszichiátriai szakvélemény szerint - amely a DPA hírügynökség birtokába került - a nő sem önmagára, sem pedig másokra nem veszélyes.

Néhány hete a berlini finn közösség plébánosa, Kai Henttonen próbál segíteni honfitársán, a nő azonban megtagad minden segítségnyújtást. Henttonen a Tagesspiegel nevű berlini napilapnak azt mondta, hogy bármikor tudnának neki szállást biztosítani, és magánemberek is szívesen befogadnák.

Henttonnen a Spiegel című lapban nagyon szépnek és jólöltözöttnek írta le a nőt. Henttonen utoljára vasárnap találkozott a nővel, akit ismét megpróbált rábeszélni, hogy fogadja el a segítséget. Szerinte azonban lehetetlen a nő közelébe férkőzni, mert izgatott és fél. A pap szerint legnagyobb biztonságban éjszakánként érzi magát a repülőtereken, ahol mindig közelében van a biztonsági szolgálat és emberek vannak körülötte.

A rendőrség és a reptéri igazgatóság a német lapok szerint addig tűri el a nő jelenlétét, ameddig sem magában, sem pedig másokban nem tesz kárt. A nő életében most annyi a változás, hétvégén a Tegelről átköltözött a város túlsó felén lévő schönefeldi reptérre.