Ausztriába toloncolt egy volt SS-tisztet az USA

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kiutasított és Ausztriába toloncolt egy 83 éves férfit, aki az amerikai hatóságok szerint a második világháborúban részt vett 8 ezer zsidó megölésében. Az osztrák hatóságok közölték, hogy az elévülési határidő lejárta miatt ők nem tudnak vádat emelni a férfi ellen.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma 2003-ban fosztotta meg az amerikai állampolgárságtól Josias Kumpfot, akiről megállapították, hogy SS-tiszt volt a náci Németországban és részt vett mintegy 8 ezer zsidó megölésében.

A 83 éves férfit most kitoloncolták az Egyesült Államokból, és Ausztriába szállították. Kumpf 1956-ban hagyta el Ausztriát, és az amerikai Wisconsin államban telepedett le. 1964-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot.

Ausztria megerősítette a kitoloncolás tényét, az osztrák hatóságok azonban közölték azt is, hogy nem tudnak eljárást indítani a férfi ellen az elévülési határidő lejárta miatt. "Mi ezt többször is jeleztük az Egyesült Államoknak" - mondta az AFP hírügynökségnek az osztrák igazságügyi minisztérium szóvivője, Katharina Swoboda.