Államtitkot sértett az ügyészség az olaszországi CIA-perben

Vágólapra másolva!
Mivel törvénysértő módon szerezték be a bizonyítékok egy részét az olasz ügyészek, ezért nem használhatók fel azok az olaszországi CIA-perben. Ez az első per Európában, amelynek középpontjában az Egyesült Államok vitatott terrorizmusellenes eljárása áll, amely során a CIA a világ minden tájáról begyűjtötte a terrorizmussal gyanúsított embereket.
Vágólapra másolva!

Igazat adott az olasz kormánynak az alkotmánybíróság, szerdai határozatában úgy ítélve meg, hogy államtitkot sértett az ügyészség a CIA-perben. Összesen 34 ember - köztük az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 25 ügynöke, az amerikai légierő egy tisztje és az olasz katonai titkosszolgálat több ügynöke - ellen folyik büntetőeljárás Olaszországban azzal a váddal, hogy 2003. február 17-én Milánóban elraboltak egy terrorizmussal gyanúsított egyiptomi muszlim radikálist, bizonyos Abu Omar imámot. A pap, akit visszavittek a hazájába, azt állítja, négy éven keresztül tartották fogva vádemelés nélkül, és a börtönben megkínozták.

Az alkotmánybíróság szerint a titkosügynökök elleni vádat megalapozó bizonyítékok egy része nem elfogadható, mert az ügyészek államtitkot sértettek ezek beszerzésekor. A kormánynak az volt a kifogása, hogy az államügyészek lehallgatták az olasz titkosszolgálat embereinek telefonját.

Az ügyészségnek az alkotmánybírósági döntés után két lehetősége maradt - mondta el Massimo Giannuzzi milánói ügyész. Szavai szerint vagy a fennmaradó - nem államtitkot sértve beszerzett - bizonyítékok alapján folytatják a pert, vagy felfüggesztik azt, és folytatják a nyomozást, abban bízva, hogy újabb bizonyítékokkal sikerül alátámasztani a vádat.

Ez a milánói az első per Európában, amelynek középpontjában az Egyesült Államok vitatott terrorizmusellenes eljárása áll, amelynek keretében a CIA a világ minden tájáról begyűjtötte a terrorizmussal gyanúsított személyeket, majd harmadik országokba szállította őket, ahol - a bírálók szerint - vallatás közben gyakran kínzásnak vetették alá őket.