Megtámadták a legnagyobb amerikai bázist Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Megtámadták a legnagyobb afganisztáni amerikai bázist. A bagrami légitámaszpontot legalább egy robbanás rázta meg - írja a BBC. Kedden három NATO-katona halt meg egy robbanás miatt az ország déli részén - a koalíciós erők az idén eddig 52 katonát vesztettek, a háború 2001-es kezdete óta több mint ezret.
Vágólapra másolva!

Megtámadták az Egyesült Államok legnagyobb afganisztáni bázisát, a támaszpontot legalább egy robbanás rázta meg - közölte az amerikai hadsereg. A Reuters hírügynökség névtelenséget kérő tisztekre hivatkozva azt írta, egy autóba rejtett pokolgép robbant a bagrami bázison, amely egy öngyilkos robbantást követett.

Az ismeretlen a bagrami támaszpont főkapuja előtt robbanthatta fel magát, a hírt azonban hivatalosan nem erősítették meg - írja a BBC. A helyi jelentések nem szólnak halálos áldozatokról, csak sérülésekről. A bagrami légitámaszpont mintegy hatvan kilométerre van Kabultól.

Kedden három NATO-katona halt bele sérüléseibe, mindannyian egy déli területen felrobbantott bomba hatáskörében voltak. A NATO nem fedte fel az áldozatok kilétét vagy a támadás pontos helyét, az AP hírügynökség ugyanakkor egy kanadai tábornokra hivatkozva azt írta, a katonák kanadaiak voltak - írja a BBC.

Afganisztán déli része a tálib felkelők központjává vált, miután a 2001-ben indult amerikai vezetésű erők eltávolították a hatalomból. A koalíciós erők idén Afganisztánban meghalt katonáinak száma a három NATO-katona halálával 52-re nőtt. A koalíciós erők 2001 óta összesen 1095 katonát vesztettek Afganisztánban az icasualties.org szerint.