A Gazprom-lobbista Gyurcsányt siratják az oroszok

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök távozása egy erős európai Gazprom-lobbista elvesztését jelenti - írja az orosz Kommerszant hétfőn. A lap azt mérlegeli, hogy Gyurcsány könnyen lehet a Déli Áramlat Rt. vezetője. A Pravda szerint "magyar barátunk" távozása nagy veszteség Oroszország számára. A német Süddeutsche Zeitung szerint Gyurcsánynak engednie kellett volna az előrehozott választást, mert akkor lemérhető lenne a Fidesz nagyképűsége. A szlovák Sme szerint az esetleges szakértői kormányt kaszkadőrként használják majd a "gyáva és számító" pártok.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatban elemezte Gyurcsány Ferenc felajánlott távozását az orosz Kommerszant. A gazdasági lap szerint ez kellemetlen meglepetés Moszkva számára, ugyanis csökken a Déli Áramlat támogatottsága az Európai Unióban, ami a Gazprom pénzügyi nehézségeivel együtt komolyan lefékezheti a terv megvalósítását. "Függetlenül attól, hogy a dokumentumokat már aláírták, a terv megvalósulása sok tekintetben függ attól, mennyire támogatja a magyar vezetés a Déli Áramlatot. Gyurcsány ezt a támogatást most nyilván nem tudja megadni, és nagy kérdés, támogatja-e majd az orosz tervet utóda.

A jelen helyzetben esély van rá, hogy a mai ellenzék képviselője lesz a miniszterelnök, márpedig az ellenzék a januári orosz-ukrán gázviszály óta élesen fellép a Gazprommal való együttműködés ellen, s követeli, hogy szabaduljanak meg az orosz gáz monopóliumától". Távozása a Gazprom számára egy nem csupán Magyarországon, hanem az európai politikai arénában is erős lobbista elvesztését jelentheti" - írja a Kommerszant.

Gyurcsány egy gázcég élén

A lap szerint könnyen lehet, hogy Gyurcsány Ferenc Gerhard Schröder német kancellár nyomdokaiba lép, aki az Északi Áramlat gázvezeték elkötelezett támogatója volt, és nem sokkal lemondása után annak felügyelő bizottsági elnöke lett. Ez azért is lehetséges, mert a Gazprom és az olasz ENI által létrehozott, Svájcban tavaly januárban bejegyzett Déli Áramlat Rt. vezetőjének széke máig üres, bár tavaly áprilisban a Gazprom felajánlotta Romano Prodi addigi olasz miniszterelnöknek, aki taktikusan kitért az ajánlat elől. "Nem kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc meggyőzhetőbbnek bizonyul" - írja a Kommerszant, amely szerint a március eleji brüsszeli EU-csúcson felvetett 190 milliárd eurós támogatási javaslat megtagadása indította Gyurcsányt a lemondás megfontolására.

A Pravda "Válság törte derékba Oroszország magyar barátjának karrierjét" című cikkében végigköveti Gyurcsány politikai pályáját a KISZ-től a lemondásig. Ebben azt írja róla, hogy nagyon érdekes politikai személyiség, és méltatja, mint a volt kommunista blokk szinte egyetlen Oroszországgal szemben jó szándékú politikusát. Javára írja azt is, hogy a dél-oszét konfliktus idején "magyar barátunk" azon kevesek közé tartozott, akik nem kritizálták Oroszországot. A lap azt latolgatja, Orbán Viktor esetleges majdani választási sikere "semmi jót nem ígér" az orosz-magyar kapcsolatok, sőt egész Európa stabilitására nézve.

Szociálpopulista nagyképűség

A liberális Süddeutsche Zeitung Magyar katarzis címmel belső vezércikkben számolt be Gyurcsány bejelentéséről. A kap szerint a gazdasági és pénzügyi válság minden szomszédjánál jobban sújtja Magyarországot, de a politikai táboron belüli dühödt belső ellenségeskedés meghiúsít minden kísérletet, közös megoldást találjanak erre. A szocialistákban korábban sem túlburjánzónak számító reformakarat elillant, a nemzeti konzervatív ellenzék viszont szítja a népharagot, ami "erőszakos cselekményekbe és pogromokba" torkollhat.

Gyurcsány azonban a lap szerint hiába próbálja magát hazafinak feltüntetni, valójában - nem éppen messze ható - reformsikerei és a válságkezelésben tanúsított nyugodtsága ellenére a tanácstalanság és egy olyan társadalom belső szétesésének szimbólumává vált, amely elveszítheti önmagában való hitét. A lap szerint nem volt következetes sem, mert ha az lett volna, az általa mozgatott szakértői kormány helyett meg kellett volna nyitnia az utat új választások előtt. Ezen várhatóan az Orbán Viktor vezette ellenzéki Fidesz nyerne. A szükséges reformokat is meghiúsító ellenzék így maga is olyan tettekre kényszerülne, amelyeken lemérhető lenne "szociálpopulista nagyképűségük" - írja a lap. A Süddeutsche Zeitung szerint ilyen helyzetben konstruktívan kellene cselekedniük, de ha már továbbra is az "uszító" szerepét játszanák a felelősség birtokában, elkerülhetetlenül bukásukhoz vezetne. Ez pedig egy fájdalmas katarzis lenne, ami Magyarországnak mégis csak több szolgálatot tenne, mint a gyűlölettel telített blokádmentalitás, ami a demokratikus gondolkodás talapzatának aláásásával fenyeget.

Gyáva és számító pártok

A szlovák Sme szerint Gyurcsány kitűnő taktikus, s az ő számára lemondásának bejelentése az adott helyzetben valószínűleg "a lehető legjobb húzás". "Ha a kormányzó szocialista párt két héten belül nem találja meg utódját, Gyurcsány erősebb pozícióban marad kormányfő, és párton belüli ellenzéke hallgatásra kényszerül. Ha beleegyezésével megtalálják az utódot, Gyurcsány pártelnökként szilárdan ellenőrizni tudja majd őt. Döntését ráadásul személyes áldozatnak állítja be egy olyan helyzetben, amikor szükség van az egységes cselekvésre. Ez visszaadhatná neki a közvélemény rokonszenvét és előkészítheti későbbi visszatérését" - írja a lap.

A Sme szerint nem lehet sokat várni Gyurcsány húzásától, valószínűleg utódja nem lesz komolyabb változás, a kormány továbbra is tehetetlen marad. "Ha Gyurcsányt egy pártok felett álló szakértő váltja fel - erről beszélnek is - akkor remény van arra, hogy keresztülvihet legalább néhány reformot, amelyek nélkül Magyarország a szakadék felé tart. Az ilyen személynek azonban számolnia kell azzal, hogy a gyáva és számító parlamenti pártok kaszkadőrnek fogják tekinteni, aki megcsinálja azt, amit ők nem mernek. A háttérben talán támogatni fogják, de nyilvánosan ütni-verni, nehogy a kormány lépései a közvélemény szemében ártsanak nekik" - írja a Sme.