Milliárdokat kurváznak el a csehek évente

Vágólapra másolva!
Közel kilencmilliárd koronát költenek évente a csehek prostituáltra, állítja egy friss felmérés. Az összeg évek óta stagnál, miközben a szolgáltatás is átalakulóban van. Egyre kevesebb az utcalány, míg a legkülönfélébb erotikus klubok és szalonok egyre több embert foglalkoztatnak.
Vágólapra másolva!

Mintegy kilencmilliárd koronát - csaknem százmilliárd forintot - költenek évente prostitúcióra a csehek, ami a hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékát teszi ki. A prostituáltak száma évek óta gyakorlatilag változatlan: 9-10 ezer körül mozog - derült ki abból a felmérésből, amelyet a cseh statisztikai hivatal készített az Eurostat kezdeményezésére.

A statisztikai adatokból - amelyet a Lidové Noviny című konzervatív újság ismertetett kedden - kiderül, hogy a prostituáltak bevételei az utóbbi években nem nagyon változnak, ami reálértékben mérsékelt csökkenést jelent. Ugyanakkor a szolgáltatás is átalakulóban van. Egyre kevesebb az utcalány, míg a legkülönfélébb erotikus klubok, bárok és szalonok egyre több embert foglalkoztatnak.

Legutóbb 2003-ban készült hasonló átfogó felmérés. Akkor a prostituáltak bevételeit 8,7 milliárd koronára becsülték. Ennek nagyobbik része - 5,5 milliárd korona - a külföldi ügyfelek zsebéből származott. Prága és a német, illetve az osztrák határ menti vidékek ma is a szexuális szolgáltatások Mekkájának számítanak a nyugatiak szemében. A külföldi ügyfelek száma az utóbbi időben ugyanakkor mérsékelten csökken.

Az utcai prostitúció csökkenése alapvetően a kábítószer-fogyasztók növekedésének a következménye - állítja Lucie Sídová, a Kéj kockázat nélkül nevű civil szervezet képviselője, amely együttműködik a statisztikai hivatallal. "A drogosak áron alul adják el magukat, és ezért lenyomják az utcalányok árait. Ők ezért inkább az erotikus szupermarketekbe menekülnek" - közölte Sídová.

Brüsszel az Európai Unió összes tagállamát arra ösztönzi, hogy minél pontosabb és átfogóbb képet adjanak hazai össztermékükről, beleértve a fekete gazdaság hatásait is. A prostitúció is része ennek, és közismert, hogy ebben az ágazatban nagy összegek forognak.

Csehországban évek óta vita folyik arról is, hogy engedélyezni kellene a nyilvánosházakat. A prostitúció jelenleg sem számít bűncselekménynek Csehországban.