84-en haltak meg az ausztráliai tűzvészben

Vágólapra másolva!
84 haltak meg vasárnapig az ausztráliai bozóttüzekben. A lángok 400 helyen pusztítanak, az oltásban háromezer tűzoltó, harmincezer katona vesz részt.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan emelkedik az ausztráliai bozóttüzek áldozatainak száma. A hatóságok újabb és újabb holttestekre bukkannak a leégett házak romjai között és azokban az autókban, amelyekkel menekülni próbáltak a lángok elől.

A helyi idő szerinti vasárnap éjjeli adatok szerint 84-en haltak meg a katasztrófában, így ez Ausztrália történetének legsúlyosabb ilyen katasztrófája. Az eddigi legtöbb halálos áldozattal járó bozóttűz 1983-ban volt Victoria és Dél-Ausztrália államokban. Akkor 75 ember halt meg és 3 ezernél több lakóház pusztult el.

A legtöbb áldozatot most is a délkeleti Victoriában szedi a tűz. Legkevesebb nyolcvan embert szállítottak kórházba égési sérülésekkel. A tűzoltóság adatai szerint eddig legalább 700 lakóház égett le, többségük a Melbourne közelében fekvő Kinglake város körzetében. Új-Dél-Wales államban is több tucatnyi helyen küzdenek a lángokkal.

A szél és a magas hőmérséklet miatt kialakult bozóttüzek közel 400 helyen pusztítanak. A háromezer tűzoltónak harmincezer katona és önkéntes segít, az oltási munkálatokban 37 repülőgép is részt vesz. Az ausztrál hatóságok közölték, hogy a tüzek okozói szigorú büntetésre számíthatnak. Gyilkosság címén indulhat eljárás ellenük a rendőrség szerint.