Fejsze és címlista volt a bölcsődei ámokfutónál

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek az ellen a férfi ellen, aki egy belga város bölcsődéjében leszúrt két kisgyermeket és egy dadát, 11 gyereket és két nevelőnőt pedig megsebesített. A 20 éves férfi tettére nem adott magyarázatot. Táskájában további fegyvereket találtak, a nála lévő cetlin pedig három másik gyerekintézmény címe volt.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a belgiumi bölcsődei ámokfutó letartóztatását a belga Dendermonde város ügyészsége. A vizsgálóbíró vádat is emelt a 20 éves férfi ellen háromszoros gyilkosságért és többszörös gyilkossági kísérletért. Az ámokfutó pénteken a flamand város egyik bölcsődéjében három embert agyonszúrt: két kisfiút, akik még nem voltak kétévesek, és egy 54 éves dadát. Tizenegy gyereket és két nevelőnőt megsebesített a késével. Egy hathónapos csecsemő és egy 3 éves gyerek súlyos, de nem életveszélyes állapotban van.

A sérült gyerekeket Aalst város egyik kórházában ápolják. A gyógyításba plasztikai sebész szakorvosok is bekapcsolódtak, akik szerint a sérülések nem olyanok, mint amilyeneket egy szokványos konyhakéssel lehet okozni. Néhány sebesült csonkolásos sérülést szenvedett, ők plasztikai műtétre is szorulnak.

A támadónak a mészárlás után sikerült kirohannia az intézetből, noha egy dolgozó megpróbálta lefegyverezni. A ház előtt kerékpárra ült, és elhajtott. Nem sokkal később egy közeli városkában fogták el a rendőrök. Személyazonosságát eddig nem közölték, röviddel a gyilkos ámokfutás után elfogták, és többórás kihallgatásnak vetették alá. A helyi ügyészség közlése szerint nem állt pszichiátriai kezelés alatt, és nem volt alkohol vagy kábítószer befolyása alatt sem a bűntény elkövetésekor. Tettére nem adott magyarázatot.

A városka lakosai nem értik, hogyan juthatott be az ámokfutó akadálytalanul a bölcsődébe, ahol mintegy 20 gyerekre féltucat nevelőnő vigyáz. A férfi elmaszkírozta magát, szeme köré fekete foltokat festett, arcát pedig fehérre sminkelte, s így a Batman című film egyik hősére, Jokerre emlékeztetett. A férfi a rendőrség nyilvántartás szerint nem büntetett előéletű, viszont munkanélküli volt.

További címekkel készült

Az ügyészség szerint a helyszínen megtalálták a gyilkos fegyvert, egy közel 30 centiméteres kést. Az ámokfutó hátizsákjában egy további kés, egy fejsze és egy játékpisztoly volt, találtak nála egy cédulát is, rajta másik három gyermekintézmény címével. A nyomozók ebből arra következtetnek, hogy a belga sajtó által Kim D. néven emlegetett ámokfutónak nem ez a bölcsőde volt az egyetlen célpontja. A férfi az inge alatt golyóálló mellényt viselt.

Szombaton sokan gyűltek össze a bölcsőde előtt, virágokat és plüssállatokat helyezve el a bejáratnál és mécseseket gyújtva az áldozatok emlékére. "Azt hittük, ilyen dolgok csak az Egyesült Államokban eshetnek meg. Most pedig azt látjuk, hogy Belgiumban, egy ilyen kisvárosban is megtörténhetnek. Ez nagyon, nagyon szomorú dolog" - mondta az egyik helyi lakos.