Teljes áramkimaradás fenyegeti Szlovákiát

Vágólapra másolva!
Szlovákiát a teljes áramkimaradás fenyegeti, miután az éjjel tűz ütött ki egy hőerőműben, így azt le kellett állítani. Robert Fico miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy az apátszentmihályi atomerőmű második reaktorát hamarosan újra működésbe helyezik. A bezárt reaktor üzembe helyezése ellentétes lenne az EU jogrendjével - közölte az unió.
Vágólapra másolva!

Szlovákia a teljes áramkimaradás fenyegeti, miután az éjjel tűz ütött ki az Elektrárne Nováky (ENO) hőerőműben, és azt le kellett állítani. A tűz komoly károkat okozott a két energiablokk vezetékeiben - közölte Lubomír Jahnátek szlovák ipari miniszter.

Az ENO biztosítja a szlovákiai áramellátás 7,5 százalékát. A helyzetet tovább súlyosbítja az orosz gázszállítások elmaradása. A gázhiány miatt hétfőn a szlovákiai nagyvállalatok továbbra is állnak, de a lakossági gázellátás működik.

A tűzvész, amelynek okai egyelőre ismeretlenek, erősen megrongálta a két, egyenként 110 megawattos energiablokk vezetékeit, valamint a szenet adagoló berendezéseket. Az anyagi kár az első becslések szerint nagyjából egymillió euró.

Robert Fico miniszterelnök a válságstáb hétfői ülése után bejelentette, hogy a az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű második reaktorát várhatóan három-négy napon belül újra működésbe helyezik. A reaktort az Európai Unióval történt korábbi megegyezés alapján december végén állították le és zárták be. Újbóli üzembe helyezéséről a jelenlegi földgázválságra hivatkozva szombaton rendkívüli ülésen döntött a pozsonyi kormány.

Ha néhány órán belül nem indul újra a gázszállítás, az ipari minisztérium megadja az engedélyt a reaktor üzembe helyezésére - szögezte le Jahnátek. A bezárt reaktor üzembe helyezése ellentétes lenne az Európai Unió jogrendjével - jelentette ki ugyanakkor hétfőn Pozsonyban Ján Figel, az Európai Unió biztosa.