Elfoglalták a lázadók a szomáliai parlament székhelyét

Vágólapra másolva!
Elfoglalták a szomáliai parlament székhelyét az iszlamista lázadók nem sokkal azután, hogy a kormányt támogató etióp csapatok elhagyták a várost. Etiópia a hétvégén vonta ki csapatait a megosztott Szomáliából, ahol az átmeneti kormány elkeseredetten próbál békés megoldást ajánlani az iszlamistáknak.
Vágólapra másolva!

Az iszlamista erők elfoglalták hétfőn a szomáliai átmeneti parlament székhelyét, Baidoát, és teljes mértékben átvették az ellenőrzést a város felett - közölte az as-Sabab szélsőséges szervezet szóvivője. A BBC szerint Baidoa volt az ország törékeny kormányának egyik utolsó erőssége.

Helyi lakosok elmondása szerint a fegyveres iszlamisták katonai járműveikkel két különböző irányból vonultak be az ország fővárosától, Mogadishutól 250 kilométerre észak-nyugatra található Baidoába. A BBC szemtanúkra hivatkozva komoly harcokról és fegyveres összecsapásokról számolt be.

A CNN tudósítása szerint az iszlamisták elfoglalták a parlament épületét és az elnöki palotát is. A lázadók a törvényhozás öt tagját foglyul ejtették, és körbehurcolták a város utcáin a helyiek szeme láttára. A foglyokat a győzelmi ünneplés után szabadon engedték, mivel nyilvánosan is megadták magukat - számolt be az amerikai hírtelevízió.

Az as-Sabab erői néhány órával azután foglalták el a várost, hogy a hétvégén az összes etióp katonát kivonták Szomáliából. Korábban a szomáliai kormány megerősítette, hogy vasárnap este az etióp katonai alakulatok kivonultak Baidoa városából, hétfő reggelre pedig az utolsó etióp katona is elhagyta az országot. Az etiópok távozását Baidoában szinte azonnal utcai fosztogatások követték.

A parlament békés megoldást akar

A parlament tagjai a rossz szomáliai biztonsági helyzet miatt hétfőn a szomszédos Dzsibutiban üléseztek, hogy megvitassák, mi módon lehetne bevonni a mérsékelt iszlamistákat egy új kormányzatba, amely újabb kísérletet tehet a béketeremtésre az Afrika szarván fekvő országban. A képviselők szavaztak arról, hogy megnöveljék a parlament létszámát, és mintegy 200 méréskelt iszlamistát vonjanak be a törvényhozásba.

Valószínűleg arról is döntenek, hogy elhalasszák az országban tartandó elnökválasztást. A BBC szerint jelenleg is folynak a tárgyalások az iszlamista milíciák és a kormány képviselői között, hogy békésen oldják meg a konfliktust. "Nincs hová visszamennünk" - mondta a Djiboutiban egybegyűlt parlamentnek Aden Mohamed Nur, az egyik parlamenti szónok - számolt be egy helyi újságíró tudósítására hivatkozva a CNN.

Az országot elhagyó etióp hadsereg még 2006 végén avatkozott be hivatalosan a szomáliai átmeneti kormány oldalán, hogy segítsen az iszlamista lázadók elűzésében. 2007 elején sikerült is megfutamítania az Iszlám Bíróságok Tanácsának erőit, amelyek hónapokon át ellenőrzésük alatt tartották az ország középső és déli részének jelentős területeit.