Sarkozy-ellenes tüntetők miatt váltottak le egy rendőrfőnököt

Vágólapra másolva!
Egy rendőrfőnök és egy megyei prefektus széke bánta, hogy január elején fütyülő tüntetők zavarták meg Nicholas Sarkozy francia államfő látogatását egy normandiai kisvárosban. Az elnöki hivatal tagadta, hogy az áthelyezésnek köze lenne az incidenshez, de a helyi prefektúrán azt állítják, ez volt az ok.
Vágólapra másolva!

Kormánypárti képviselők is kritizálták, hogy leváltották posztjáról a közigazgatási, illetve rendőrségi vezetőt abban egy normandiai megyében, ahol a közelmúltban fütyülő tömeg fogadta Nicolas Sarkozy államfőt. A La Manche megye rendőrségének vezetője, Philippe Bourgade maga közölte csütörtökön a sajtóval, hogy felettese telefonon közölte vele: leváltják. A helyi közigazgatási vezető, Jean Charbonniaud prefektus áthelyezéséről szerdán, kormányülésen született döntés. A prefektúrán nevük elhallgatását kérő források közölték, hogy a lépések kapcsolatba hozhatók Nicolas Sarkozy saint-lói látogatásával.

"Ez egy nagyon sajnálatos, igazságtalan szankció, rossz politikai üzenet" - közölte Philippe Gosselin, a helyi kormánypárti képviselő. Gosselin maga is ott volt Saint-Lóban, ahol január 12-én elégedetlen tömeg fogadta a köztársasági elnököt. "Nagyon ideges lett (az államfő), amikor meghallotta a tüntetőket fütyülni. Többen voltak, mint amennyire számítottunk: háromezer tüntető Saint-Lóban, ilyen 20-30 éve nem történt" - közölte Gosselin.

Helyszíni tudósítások szerint a tömeg 250 méterre volt attól az épülettől, amelyben az államfő az oktatásban dolgozókhoz intézett újévi köszöntőjét tartotta. Behallatszottak a fütyülések, de az elégedetlenkedők közül senki nem tudta megközelíteni az ünnepség helyszínét. "Semmi okom pirulni amiatt, ami történt" - közölte a rendőrfőnök.

Az elnöki hivatal tagadta, hogy az áthelyezésnek köze lenne a saint-lói incidenshez.