Rabok kínzásáért marasztalták el Oroszországot

Vágólapra másolva!
Kínzásért és a börtönök túlzsúfoltságáért ítélte el Oroszországot három ügyben is az Európai Emberjogi Bíróság. Az ítélet szerint az orosz hatóságok kegyetlen tetteikkel súlyosan megsértették az emberi jogokat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Emberjogi Bíróság (ECHR) egyhangúlag elítélte csütörtökön Oroszországot a börtönök túlzsúfoltságáért és amiatt, hogy az orosz rendőrség több esetben kínzással kényszerített ki tanúvallomást az őrizetesekből. A bíróság három bepanaszolt estet ítélt különösen súlyosnak.

Az egyik esetben Usszurijszk város (Tengermellék) rendőrségén egy radiátorhoz láncoltak egy 37 éves katonát, akit fegyverlopással és emberöléssel gyanúsítottak, majd kegyetlenül megverték és kínozták, hogy vallomását kicsikarják.

Egy másik ügyben szintén emberöléssel gyanúsított a moszkvai rendőrség egy 26 éves férfit, Dmitrij Antropovot: őt is megverték, hogy valljon, de mivel nem jártak sikerrel, megfenyegették azzal, hogy megerőszakolják a barátnőjét és az anyját. Miután a férfi vallomást tett, őrizetben tartásának első három napján nem hagyták aludni, étlen-szomjan tartották, majd bezárták egy olyan cellába, amelyben 80-100 ember volt összezsúfolva.

A harmadik esetben egy 39 éves ikerpár, a Maltabar-fivérek nyújtottak be panaszt. A bíróság megállapította, hogy Tver városában két év és kilenc hónapos börtönbüntetésüket egy túlzsúfolt cellában kellett letölteniük, ahol minden rab a cellában aludt, étkezett és könnyített magán.

A bíróság megállapította, hogy a négy panaszos férfit őrizetben tartási körülményeik révén embertelen és lealacsonyító bánásmódban részesítették. A bíróság az usszurijszki katonának 10 500, Antropovnak 22 000, az ikreknek pedig fejenként 3000 eurót ítélt meg erkölcsi kártérítésként.