Halott kalózt találtak 153 ezer dollárral

Vágólapra másolva!
Partra vetette a víz egy szomáliai kalóz holttestét zsebében 153 ezer dollár (31,5 millió forint) váltságdíjjal.
Vágólapra másolva!

Még pénteken fulladt az Indiai-óceán vízébe öt szomáliai kalóz, amikor kishajójuk felborult. Ez nem sokkal azután történt, miután megkapták egy hatalmukba ejtett szaúd-arábiai kőolajszállító tartályhajó elengedésért a 3 millió dollár váltságdíjat.

Egyikük holttestét partra vetette a víz Haradhere kikötőváros közelében. "153 ezer dollár volt a zsebében egy műanyagzacskóban" - közölte egy helyi lakos.

Az amerikai haditengerészet fotókat adott közre, amelyeken látszik, ahogy a váltságdíjat ejtőernyővel juttatják el a Sirius Star óriás tartályhajó fedélzetére. Az olajszállítót tucatnyi kalóz szállta meg még novemberben, és a váltságdíj megérkezése után engedték útjára a hajót.

A Sirius Star nevű hajón az elrablásakor, november 15-én kétmillió hordó, mintegy százmillió dollár értékű kőolaj volt. 25 fős legénysége brit, horvát, lengyel, szaúd-arábiai és fülöp-szigeteki tengerészekből állt.

Ennek a hajónak az elrablása volt a kalózok eddig leglátványosabb akciója, de hasonló már nem valószínű, mert azóta nemzetközi flotta cirkál az Ádeni-öbölben és a közeli vizeken. A 330 méter hosszú, 300 ezer tonna olajat befogadni képes járművet a szomáliai Harardhere kikötőjében horgonyozták le a kalózok, és első nekifutásra 25 millió dollár váltságdíjat követeltek érte. A hajó önmagában is 150 millió dollárt ér.