3 halott egy belgiumi bölcsödei késelésben

Vágólapra másolva!
Két gyerek és egy felnőtt halt meg, amikor egy fekete-fehérre mázolt arcú ismeretlen késsel támadt felnőttekre és gyerekere egy belgiumi bölcsödében. További tizenegy gyermek és két felnőtt megsebesült. A támadót őrizetbe vették, indítékait vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Két gyereket és felnőtt dadusukat késelt meg egy ámokfutó pénteken a belgiumi Dendermonde egyik bölcsődéjében, akik belehaltak sérüléseikbe. További tizenegy gyermek és két felnőtt megsebesült a mészárlásban - jelentette be a helyi ügyészség és a belügyminisztérium.

A Brüsszeltől nyugatra fekvő városban egy fehérre sminkelt arcú férfi feketére mázolt szemekkel délelőtt tízkor lépett a bölcsődébe, azzal az ürüggyel, hogy kérdezni szeretne valamit a helyi alkalmazottaktól. Ezt követően két teremben az ott tartózkodókat késsel támadta meg, szinte mindenkin sebeket ejtett, majd kerékpáron elmenekült. Néhány kilométerrel odébb őrizetbe vették, elfogásakor megsebesült, kórházba kellett szállítani. Megtalálták fegyverét is, egy közel 30 centiméteres kést.

A támadóról és indítékairól a hatóságok estig nem közöltek részleteket. A sajtó délutáni értesülései szerint egy harmincas éveiben járó fiatalemberről van szó, aki a korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem állt pszichiátriai kezelés alatt, és nem volt alkohol vagy kábítószer befolyása alatt sem a bűntény elkövetésekor.

Szemtanúk egy helyi illetékes szerint arról számoltak be, hogy a dráma néhány másodperc alatt játszódott le és a férfi őrültként viselkedett. A kisgyerekek egy része aludt a támadás idején.

A tragédia miatt az érintett városrészben életbe léptették a rendkívüli helyzetekre fenntartott válságtervet. Piet Buyse polgármester elmondta, hogy az intézmény személyzete sokkos állapotba került. A bölcsőde dolgozóit és a többi gyermeket pszichológiai segítségben kellett részesíteni. A szülőket haladéktalanul értesítették, közülük is sokan elájultak.

A Meseország nevű bölcsődében összesen 18 - három év alatti - gyermek tartózkodott a támadás pillanatában, hat felnőtt nő kíséretében.

Kórházi illetékesek esti beszámolója szerint minden sebesült túlvan az életveszélyen. Őket összesen hat kórházba szállították a körzetben, szinte mindegyikükön sebészi beavatkozást kellett végrehajtani.

A helyi hatóságok rögtön ígéretet tettek arra, hogy megvizsgálják, hogyan lehet fokozni az intézet védelmét.