Obama megismételte elrontott esküjét

Vágólapra másolva!
A legfelsőbb bíró előtt megismételte hivatali esküjét Barack Obama amerikai elnök, mert a beiktatási ünnepségen bakizott, rosszul mondta a szöveget. A Fehér Ház szerint erre óvatosságból volt szükség, nehogy támadható legyen a beiktatás érvényessége.
Vágólapra másolva!

Megismételte hivatali esküjét a hivatalába kedden beiktatott Barack Obama amerikai elnök, mert első alkalommal hiba csúszott az eskütételbe - közölte a Fehér Ház. Obama szerdán a Fehér Házban, John G. Roberts legfelsőbb bíró előtt, újságírók jelenlétében ismételte meg esküjét, a közlemény szerint óvatosságból. A baki miatt az ünnepség után jogászok úgy vélték: Obamának nem kell aggódnia, hogy elnöksége nem törvényes, de általában az volt a véleményük, hogy nem árt megismételni.

Az új amerikai elnök keddi ünnepélyes beiktatásán kívülről, folyékonyan elmondta előre megírt, bő negyedórás beszédét, ám a rövid elnöki eskütételen bakizott. John G. Roberts szavait kellett volna ismételnie, de ez elsőre nem sikerült. Obamának az eskü alatt fülig ért a szája, a főbíró még be se fejezte az első mondatot, amikor Obama már belekezdett, így aztán kétszer is elmondta, "Én, Barack Hussein Obama".

A főbíró is elrontotta némileg a szöveget - "híven gyakorlom az Egyesült Államok elnökének tisztét" -, a Harvardon alkotmányjogásznak készült Obama azonnal felfigyelt a hibára, és megállt, a rövid kínos szünet után a főbíró így ismét nekikezdett. Másodszorra kifelejtett egy szót, és Obama is hibásan ismételte meg a szöveget. A főbíró utóbb elnézést kért a hibáért az új elnöktől.