Nem fizet kártérítést Moszkva a gázvita miatt

Vágólapra másolva!
Nem fizet kártérítést Oroszország a gázszállítás januári szünetelése miatt az érintett országoknak, mert minden felelősséget Ukrajnának tulajdonít. A kártérítési igény ötletét még Gyurcsány Ferenc vetette fel hétfőn: a magyar miniszterelnök közös fellépést akart az ügyben. Kiszivárgott hírek szerint azonban az oroszok levélben utasítottak el minden uniós vádat a gázvitával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Oroszország levélben tájékoztatta az Európai Bizottságot arról, hogy nem fogad el semmilyen vádat az európai uniós országoknak szánt gázellátás év eleji szünetelése miatt - szivárogtatta ki a brüsszeli testület csütörtökön.

Ez megerősíti orosz illetékesek azon jelzéseit, hogy Moszkva nem tesz eleget az orosz-ukrán vita nyomán elmaradt gázszállítások miatt a Gazprommal szemben támasztott követeléseknek. Ilyen értelmű nyilatkozatot tett például az orosz állami energiakonszern elnökhelyettese, Alekszandr Medvegyev német lapoknak, Ukrajnát téve felelőssé a szállítási problémákért.

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök hétfőn javasolta, hogy az orosz-ukrán gázvita károsultjai közösen lépjenek fel kártérítési igényükkel. Gyurcsány azt mondta, fel kell tenni a kérdést, hogy "ki fogja megfizetni a révészt", ki rendezi a károkat, és meg kell vizsgálni, hogy jogilag lehetséges-e a kártérítés.

Korábban, a gázkrízis kezdetén ugyanakkor Gyurcsány azt is kijelentette, hogy a gázkimaradás miatt érintett magyar cégeknek nem jár kártérítás, a magyar földgázszállítónak nincs kártérítési kötelezettsége a fogyasztói felé.

Moszkvába mennek az EU biztosai

A sajtónak Brüsszelben név nélkül nyilatkozó bizottsági illetékesek elmondták, hogy a jövő hét második felében Moszkvába utazik a biztosok egy csoportja, és az Orosz vezetéssel folytatandó tárgyalásaik egyik témája az energiaügyi együttműködés lesz.

Tavaly az Európai Bizottság egész testülete, azaz mind a 27 biztos Oroszországba készült, de a grúziai katonai konfliktus miatt azt a látogatást elhalasztották. Most nem az egész bizottság utazik el, de az út olyan csoportos látogatásnak számít, amelyre a bizottság csak ritkán kerít sor több téma együttes, átfogó megvitatására - jelezték a testületnél.

Az energiaügyi felelős mellett a külügyi, a pénzügyi és a kereskedelmi felelős egészen biztosan helyet kap a delegációban, amelyet José Manuel Durao Barroso elnök vezet majd.