Mínusz 40 fok az USA-ban, 110-en fagytak meg Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Több európai országban és az Egyesült Államokban is halálos baleseteket okozott szerdán a téli időjárás. Ukrajnában a hideg miatt tíz nap alatt összesen 110 ember halt meg. Az Egyesült Államokban pedig több helyen mínusz 40 fok alatti hőmérsékletet mértek.
Vágólapra másolva!

Hárman meghaltak és több mint kétszázan megsérültek szerdán azokban a balesetekben Lyon környékén, amelyeket az ónos eső miatti jegesedések okoztak. Karambolok miatt a Párizstól Marseille felé vezető A6-os autópályát Limonest város magasságában egy időre mindkét irányban lezárták. A csendőrség szerint Franciaország középső részén katasztrofális helyzet alakult ki, számtalan jármű csúszott az utak menti árokba.

Ausztria keleti részében helyenként sűrű havazás, az ónos eső és az utakra fagyott jég okozott komoly közlekedési gondokat szerda délelőtt. Főként Bécs környékén, az A1-es nyugati és az A2-es déli autópályán alakult ki nehéz helyzet, de fennakadásokat jelentettek Burgenlandból, Alsó-Ausztriából, Stájerországból és Karintiából is. Délután a karintiai Wolsfberg járásban 15 gépkocsi csúszott egymásba. A hegyi utakon kötelezővé tették a hólánc használatát.

Németország történetében az idei az egyik leghidegebb január. Az offenbachi meteorológiai szolgálat szerdán közölte, hogy a hónap első két hetében az átlagos napi középhőmérséklet mínusz 5,3 fokot ért el. Szerdán különösen Mecklenburg-Elő-Pomeránia, valamint Brandenburg több városában okozott gondot az ónos eső.

Köd és jég nehezítette a közlekedést több balkáni országban is. Bulgária-szerte káoszt okoztak a közlekedésben a jeges utak, iskolákat zártak be, szünetelt a forgalom a nemzetközi főútvonalakon. Szófiában és Várnában több embert ápoltak kórházban törésekkel és más sérülésekkel.

Kihűlés következtében 110-en vesztették életüket az év első tíz napjában Ukrajnában, a legtöbben a keleti országrészben haltak meg a hideg idő miatt - közölte szerdán az ukrán parlament emberjogi biztosa.

Rekord hidegeket, helyenként mínusz 40 Celsius fok alatti hőmérsékletet mértek kedden az amerikai Közép-Nyugat több államában. A hidegfront a hét végére eléri a keleti partot, és délre is ki fog terjedni; Washingtonban pénteken napközben mínusz 7, New Yorkban mínusz 10 fokos hőmérséklet várható.