Megtiltotta az öngyilkos merényletet az iráni főajatollah

Vágólapra másolva!
Nem utazhatnak a Gázai övezetbe, és nem követhetnek el öngyilkos merényleteket az irániak - jelentette be az iszlám ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah. Radikális papok felhívására korábban 70 ezer iráni diák jelentkezett öngyilkos támadásokra.
Vágólapra másolva!

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási vezetője megtiltotta, hogy iráni önkéntesek elhagyják az országot, és öngyilkos merényleteket hajtsanak végre Izrael ellen. Irán nem engedheti meg, hogy önkéntesek kiutazzanak az országból, és katonai akciókat hajtsanak végre Izrael ellen, de megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy más eszközökkel támogassa a Hamászt - idézte Hameneit csütörtökön az iráni állami televízió.

Korábban néhány iráni diákcsoport arra kérte a teheráni kormányt: engedélyezze hogy kiutazzanak az országból, és öngyilkos merényleteket hajtsanak végre Izraelben, válaszul a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletre. December végén, január elején összesen több mint 70 ezer iráni diák jelentkezett öngyilkos merényletetekre, miután harcias papok és radikális diákok toborzást kezdték egy honlapon, ahol az önkéntes merénylőkön kívül pénzügyi támogatók is jelentkezhettek.

Egy korábbi nyilatkozatában Ali Hamenei is felszólította a világ összes muszlimját, hogy védjék meg a palesztinokat, és büntessék meg Izraelt. Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke úgy fogalmazott az izraeli offenzíva megindulását követően egy beszédében, hogy "a cionisták temetője lesz a Gázai övezet". Irán a Hamász fő támogatója, de tagadja azt az izraeli állítást, hogy fegyvereket küld a radikális palesztin szervezetnek.

A BBC tudósítója szerint az iráni állami média egy forrongó ország képeit mutatja, amelyet felháborított az izraeliek támadása a Gázai övezet ellen. A diákok és a forradalmi milícia tagjai mellett parlamenti képviselők is önkéntesnek jelentkeztek, hogy Gázában harcoljanak az izraeliek ellen.

A gázai válság a BBC szerint váratlan szerencse Mahmud Ahmedinedzsád elnöknek, hiszen Iránban idén júniusban elnökválasztást rendeznek. A felforrósodott hangulatban Ahmedinedzsád mozgósítani tudja a keményvonalas szavazókat, illetve elterelheti a figyelmet az ország egyre növekvő gazdasági problémáiról. Ugyanakkor a válság, és a nyomán az iszlám országokban erősödő Izrael- és Amerika-ellenesség segíthet elérni a célját, hogy Irán vezető erőként lépjen fel a muszlim világban.