Külső embert jelöl a CIA élére Obama

Vágólapra másolva!
A kevés hírszerzési tapasztalattal rendelkező, viszont jó vezetőnek tartott korábbi kongresszusi képviselőt, Leon E. Panettát jelöli a CIA élére Barack Obama leendő amerikai elnök - szivárgott ki hétfőn. Az elnöki hivatalt két hét múlva átvevő Obama számára nem volt könnyű megtalálni a megfelelő személyt az általa is keményen bírált hírszerző ügynökség élére.
Vágólapra másolva!

Hétfőn közölték demokrata párti tisztviselők, hogy Barack Obama leendő amerikai elnök Leon E. Panetta korábbi kongresszusi képviselőt, Bill Clinton volt kabinetfőnökét jelöli az Egyesült Államok hírszerző ügynöksége, a CIA igazgatói posztjára. Hivatalos bejelentés még nem történt erről, de a jelölést tényként kezelik a nagyobb amerikai lapok, köztük a New York Times és a Washington Post is.

Panetta ismert arról, hogy jó vezetői képességgel rendelkezik, és jártas költségvetési ügyekben, de kevés közvetlen tapasztalata van a hírszerzéssel kapcsolatban - mutat rá a New York Times. A politikus nyolc cikluson át képviselte Kalifornia államot a kongresszusban, majd 1993-ban csatlakozott Bill Clinton elnök stábjához, akinek 1994 és 1997 között kabinetfőnöke is volt.

Barack Obama a november 4-i választási győzelem után meglehetősen gyorsan összeállította kormányzatát, de a CIA igazgatójának kiválasztása gondot okozott számára. Kampánya során ugyanis keményen bírálta az ügynökséget, amiért a terrorizmus elleni harc nevében kínzásnak is beillő módszereket alkalmazott. Így viszont nem mutatott volna túl jól, ha az ügynökség jelenlegi magas rangú tisztviselői közül választott volna jelöltet, és emiatt egyik kiszemeltje, John O. Brennan kénytelen is volt visszalépni.

Az ügynökséget jelenleg Michael V. Hayden vezeti, akit a jelenlegi elnök, George Bush jelölt a posztra. Bush január 20-án adja át az elnöki hivatalt Barack Obamának, aki már Washingtonba költözött családjával.