Lassabban érkezik Magyarországra az orosz gáz

Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán vita ellenére továbbra is megfelelő mennyiségű gáz érkezik Magyarországra. A gázcsövekben azonban szombaton a nyomás alacsonyabb volt a szerződésben vállalt mértéknél, ami azt jelenti, hogy az Ukrajna által garatált mennyiség hosszabb idő alatt érkezik meg. Szombaton a Gazprom orosz gázipari cég bejelentette: feljelenti ukrán partnerét a tranzitgáz megcsapolása miatt. Az ukrán cég azonban tagadja, hogy más országok gázához nyúlna.
Vágólapra másolva!

Ukrajna felől a szerződésnek megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik Magyarországra - közölte szombaton az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője. A szállítások jelenleg szerződésszerűen folynak. A nyomás értéke ugyanakkor - ami délelőtt 10 órakor 45 bar volt - még nem a szerződésnek megfelelő, de folyamatosan emelkedik. Ukrajna szerződésben 47 baros nyomással vállalta a földgáz továbbítását Magyarországra. Ha a földgáz nyomása csökken, az azt jelenti, hogy a szerződött mennyiség hosszabb idő alatt érkezik Magyarországra.

Az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz lopja az európai uniós államoknak szánt gázt - jelentette ki szombaton Prágában Alekszandr Medvegyev, a Gazprom orosz gázipari vállalat elnökhelyettese. Az Ukrajna által elvett gáz mennyisége naponta meghaladja a 35 millió köbmétert, ha a vezeték megcsapolásából, illetve a földalatti tározókból kivett gáz mennyiségét összeadjuk - közölte Medvegyev egy prágai sajtótájékoztatón. A Naftogaz szombaton is tagadta, hogy illegálisan elvenne az orosz tranzitgázból.

Romániának semmiféle gondot nem okoz az orosz földgázszállítások csökkenése, mivel vannak saját kiaknázható forrásai és raktáron lévő készletei - mondta szombaton Adriean Videanu román gazdasági miniszter. Péntek estétől a Romániába érkező orosz gáz mennyisége az orosz-ukrán gázvita miatt több mint egyharmadával csökkent. Marius Stroia, a Transgaz román gázvezeték-üzemeltető vállalat kereskedelmi vezérigazgatója megerősítette, a szokásosnál 3,1 millió köbméterrel kevesebb földgáz érkezik naponta Romániába, ez a behozott mennyiség 32 százaléka. Közben Bulgária is jelezte, hogy kevesebb orosz gázt kap.

A Gazprom szombaton bejelentette, hogy panaszt tesz a stockholmi Nemzetközi Döntőbíróságon a Naftogaz ellen tranzitkötelezettségeinek megsértése miatt. A Gazprom közleménye szerint a cég kérni fogja: a döntőbíróság hozzon meg minden szükséges intézkedést annak megakadályozására, hogy a Naftogaz "megdézsmálja" ukrán területen az Európai Uniónak szánt orosz gázt.

Az áron vitáztnak

Az orosz Gazprom és Ukrajna között kifizetetlen adósság és a gáz ára miatt alakult ki vita. Ukrajna azt állítja, rendezte az Oroszországnak fennálló tartozásait, az oroszok azonban ezt vitatják. Emiatt az orosz gázipari óriásvállalat csütörtökön beváltotta fenyegetését: miután szerda este nem sikerült megállapodnia Ukrajnával a szállítandó gáz új áráról, január 1-jén elzárta a csapokat.

Az Európába szállított orosz gáz ötöde Ukrajnán keresztül érkezik. A mostanihoz hasonló gázvita vezetett a 2006-os krízishelyzethez, amikor közel 30 százalékkal csökkent egyik napról a másikra a továbbított gáz mennyisége, miután Ukrajna a tranzitgázból pótolta a számára kieső mennyiséget.