Egymillió eurót fizet a német adóbotrány fővádlottja

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönre és egymillió euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság a német adócsalási botrány fővádlottját, Klaus Zumwinkelt, a német posta volt elnökét. A botrány tavaly robbant ki, miután a német hírszerzés megvásárolt egy számla-adatokat tartalmazó DVD-t egy lichtensteini bank volt munkatársától.
Vágólapra másolva!

Két év felfüggesztett börtönre, illetve egymillió eurós (285 millió forint) pénzbüntetésre ítélte hétfőn a bochumi tartományi bíróság Klaus Zumwinkelt, a német posta (Deutsche Post) volt elnökét, az egy évvel ezelőtt kirobbant német adócsalási botrány legfőbb vádlottját.

Az ügyészek és adónyomozók tavaly februárban szállták meg a posta bonni központját és Zumwinkel kölni villáját. A hatóságok adócsalással gyanúsították a postát 18 évi vezető Zumwinkelt, aki egy alapítványon keresztül pénzt mentett ki Lichtensteinbe, hogy így kerülje ki az adózást. Az ügyészség 970 ezer eurós adócsalással vádolta 65 éves menedzsert.

A Zumwinkel elleni eljárás kiindulópontja volt annak az átfogó, sok szálon futó akciónak, amelynek keretében a német hatóságok számos gazdag üzletembert és közszereplőt gyanúsítottak meg adócsalással. A nyomozások az után indultak, hogy a német titkosszolgálat (BND) megvásárolt egy számla-adatokat tartalmazó DVD-t a lichtensteini LGT bank egy volt munkatársától.

Az 1400 személy adatait tartalmazó lista alapján Németország mellett eljárásokl indultak Svédországban, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában is. Angela Merkel német kancellár nyiltan kijelentette, hogy céljuk a liechtensteini adóparadicsom felszámolása, és a banktörvény átalakítását követelte a hercegségtől.