90 beszédet mond Obama kedd éjjel

Vágólapra másolva!
Kedd délután Washingtonban megkezdődött az elnöki beiktatási parádé, amelyen 13 ezren vonultak fel, a beiktatást a Capitolium előtt legalább egymillió ember nézte. Kedd éjjel Obama tiszteletére csaknem száz beiktatási bált tartanak Washingtonban. Az elnők és felesége valamennyib eseményen részt vesz és beszédet mond, a beiktatási ünnepségek szerda reggel a nemzeti imával zárulnak.
Vágólapra másolva!

Kedd délután Washingtonban megkezdődött az elnöki beiktatási parádé, amelynek élén Barack Obama elnök a Capitoliumból a Fehér Házba vonult, és amelyen 90 szervezet képviseletében 13 ezren vonulnak fel.

Barack Obama beiktatása alkalmából kedd este és éjszaka, egészen szerdán hajnalig Washingtonban összesen 90 beiktatási bált tartanak, ebből 10 hivatalos, Obama és felesége mindegyiken részt vesz és rövid beszédet mond. A beiktatási ünnepségek a szerda reggeli nemzeti imával fejeződnek be.

A vasárnap kezdődött négynapos beiktatási ünnepségsorozat két fő eseménye az eskütétel, majd a beiktatási parádé a Pennsylvania sugárúton. Az Obama-pár az új, megerősített elnöki limuzinban, a Cadillac One-ban indult el a Capitolium épületétől. A kocsi lépésben, biztonsági autók és titkosügynökök gyűrűjében haladt a parádé útvonalán. Az MTI tudósítója szerint a Pennsylvania sugárút mindkét oldalán méterenként álltak a rendőrök. Obama és felesége nagyjából félúton kiszállt a védett autóból és néhány száz méteren át gyalog folytatta útját. Biden alelnök és neje is így tett, miközben ujjongó-éljenző tömeg üdvözölte őket. Az elnöki és alelnöki pár másodszor, az útvonal utolsó negyedében is sétált néhány háztömbnyit. Obama a déli bejáraton át lépett be a Fehér Házba.

A beiktatásnak a CNN szerint több mint egymillió ember volt szemtanúja a Capitolium előtt, a Fox News hírcsatorna úgy becsülte, kétmillióan állták és ünnepelték végig a hideg, napfényes időben az eseményt. A példátlan biztonsági intézkedések mellett megrendezett parádéra 2 millió embert vártak.

Idén több mint 1400 szervezet jelentkezett, hogy végigmasírozhasson az ünnepi menet mintegy 2,4 kilométeres útvonalán, de csak több tucat jelentkezését fogadták el (a korábbi beiktatási parádékra 300-400 jelentkező volt). Összesen 217 ló vonult végig a Pennsylvania sugárúton.

A fegyvernemeket képviselő alakulatokon kívül mind az 50 szövetségi államból felvonul legalább egy zenekar: a 10 egyetemi együttes mellet ott van a Hawaii Punahou gimnázium zenekara is, ebbe a középiskolába járt Obama.

Az első szervezett beiktatási parádéra 1809-ben, James Madison hivatalba lépésekor került sor. A legnagyobb és legpompásabb menet Dwight Eisenhower elnök nevéhez kötődik: a 4 és fél óráig tartó 1953-as parádén 73 zenekar, továbbá lovak és elefántok vettek részt. A parádé csak egyszer maradt el a mostoha időjárási viszonyok miatt, Ronald Reagan 1985-ös beiktatásakor.

A hivatalából leköszönt George Bush elnök és a volt first lady, Laura Bush délután - miután az új elnöki pár a beiktatás után nem sokkal elbúcsúzott tőlük a Capitolium keleti oldalán - már útban volt Texasba, Bushék ugyanis ezentúl új dallasi házukban fognak élni.

A Fehér Ház honlapja, amely a Bush-admninisztráció internetes bástyája volt nyolc éven keresztül, pontosan 12.01-kor - vagyis akkortól, amikor az alkotmány értelmében hivatalba lépett az új elnök - megújult. "Change has come to America" azaz "Változás köszöntött Amerikára" - olvasható a nyitólapon Obama képe mellett. Hasonló gyorsasággal, mindössze néhány perces késéssel alakult át a washingtoni külügyminisztérium oldala is, amelyen már Hillary Clinton mininszterjelölt fotóját, szenátusi meghallgatásán mondott beszédének szövegét és mottóját (Cselekvő diplomácia) helyezték el.