Jeges áradás vonul le Tisza mellékfolyóin

Vágólapra másolva!
Több helyen településeket fenyegetnek a gyors olvadás és a jégzajlás miatt megáradt kárpátaljai folyók, néhány házból már ki is kellett telepíteni a lakókat. A Tisza és mellékfolyói vízszintje Magyarországon is emelkedik, néhol jégtorlódások is találhatók, de az áradás várhatóan nem éri el a veszélyes szintet.
Vágólapra másolva!

Árhullámok vonulnak le az észak-magyarországi folyókon - mondta az MTI-nek Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője pénteken. A Tarna Tarnaméra térségében éjszaka 300 centiméter körüli vízállással tetőzött. A vízszint magasságát a levonuló jég növelte. Tarnaörs térségében a reggeli órákban 308 centi - az első fokú árvízvédelmi szint 350 centiméternyi - volt a tetőzés értéke, jelenleg már itt is lassan apad a folyó.

A Sajó felső szakasza fokozatosan apad, csütörtökön délután - a levonuló és helyenként torlódó jég hatására - Sajópüspökinél a vízállás megközelítette a 250 centiméteres, másodfokú készültségi szintet. Péntek reggel itt már 190 centiméternyi, mérsékelten apadó vízállást észleltek. A Bódván és a Hernádon is 1-1,5 méteres vízszintemelkedést okozó árhullám vonul le.

A Tisza Tiszapalkonya-Tiszaderzs között gyakorlatilag jégmentes. Tiszapalkonya felett Tiszalökig 5-10, Tiszalök és Tokaj között 10-18 centiméteres, Tokaj felett pedig 12-18 centiméter vastag álló jég a jellemző, kisebb megszakításokkal. Dombrád és Zemplénagárd között, valamint néhány kilométerrel Záhony felett torlódva áll a jég. A torlódások hossza 3-4 kilométernyi, vastagságuk 40-70 centiméteres. A Sajón a Hosszúrévpusztai-híd fölött, csaknem a teljes 3 kilométeres hosszban torlódva áll a jég.

Kárpátalján rosszabb a helyzet

Gyors áradás és jégzajlás kezdődött a kárpátaljai folyókon, a jégtorlaszok miatt kiáradó víz több helyen lakóházakat is veszélyeztet - közölte pénteken az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának Kárpátalja megyei főosztálya. A jelentés szerint a hirtelen jött felmelegedés és az esőzések következtében csütörtökön a Szinyavka folyón két jégtorlasz képződött, és a mögöttük megemelkedett víz nyolc portát árasztott el a munkácsi járási Klinovec községben. A folyó medrét nehézgépekkel és robbantásokkal tették szabaddá a katasztrófaelhárító egységek.

A Técsői járásban, a Teresulka folyón egy kilométer hosszúságban, az Odarity patakon pedig 400 méteren torlódott fel a jég, ami 40 lakóházat veszélyeztet Uhlja és Taraszivka településeken. A torlaszok felszámolása folyamatban van, a hatóság nyolc ház 47 lakóját kitelepítette.

A Nagyág (Rika), Talabor (Tereblja) és Majdanka folyókon képződött jégtorlaszok következtében az Ökörmezői járás három községében került víz alá több porta. A torlaszokat időközben felszámolták. Ökörmezőn (Mizshirja) a Volivcsik patakon keletkezett jégdugasz és áradás miatt egy időre lezárták a város egyik utcáját.