Egyre több gyerek áldozatról szólnak a gázai jelentések

Vágólapra másolva!
A Guardian brit lap szerint legalább tíz palesztin gyerek halt meg, amikor izraeli katonák palesztin fegyveresekkel folytattak utcai harcot hétfőn a Gázai övezetben. A BBC-nek nyilatkozó gázai orvos szerint a kórházba szállított sérültek között is sok a gyerek és a nő. Izrael nem akarja szüneteltetni a hadműveletet, amelyet azért indított még december végén, hogy megállítsa az izraeli civil célpontok ellen intézett palesztin rakétatámadásokat.
Vágólapra másolva!

Hétfőn első alkalommal vívtak utcai harcokat izraeli katonák és a Hamász palesztin szervezet fegyveresei mióta Izrael szombaton megkezdte a szárazföldi műveleteket a Gázai övezetben. A Guardian brit lap beszámolója szerint az összecsapások Gázavárosban történtek, és a tűzpárbajban legalább tíz gyermek is életét veszítette.

A palesztin egészségügyi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy 90 ember vesztette életét a harcokban a szárazföldi művelet megkezdése óta. A palesztinok szerint az áldozatok többsége civil, köztük 26 gyerek. A szárazföldi akciót megelőző légi csapásokat is figyelembe véve a palesztin források szerint 537 ember halt meg, közülük 200-an civilek voltak, további 2300-an pedig megsérültek - írja a Guardian.

Ki a civil?

Ezeket az információkat független forrásból nem lehet megerősíteni, Izrael ugyanis nem enged külföldi újságírókat a területre. Nehezíti az adatok értékelését az is, hogy nem könnyű megállapítani, ki számít civilnek. A BBC elemzője szerint nem kérdés, hogy a rakétákat kilövő militáns legitim célpontja lehet az izraeli akcióknak, viszont nem egyértelmű, hogy a rendőrség díszszemlén lebombázott egyenruhások mennyire tekinthetők annak.

Izrael december 27-én indított támadást a Gázai övezet ellen, hogy megállítsa a Hamászt, amely izraeli civil célpontok ellen lő ki rendszeresen rakétákat. Ezek elvétve követelnek ugyan áldozatot, Izrael szerint azonban megengedhetetlen, hogy rettegésben tartsák a lakosságot.

Forrás: AFP
Gyerekek és nők is a sérültek között

A hadművelet ellen azonban nemcsak arabok, hanem nyugati politikusok és civil szervezetek is tiltakoznak, és figyelmeztetnek arra, hogy humanitárius katasztrófa fenyegethet. A BBC szerint a kórházak már egyébként is nagyon leterheltek, így az újabb sérültek ellátása egyre komolyabb gondot jelent.

"A legtöbb sérült civil, köztük sok a nő és a gyerek" - mondta a BBC-nek egy orvos, Kamis al-Esszi, aki Gáza legnagyobb kórházában, az al-Sifában dolgozik. A brit közszolgálati adó egyik munkatársa arról számolt be, hogy a kórházban mintegy 900 embert próbálnak ellátni.

Áram és élelem nélkül

A civil lakosságot sújtja az is, hogy egymillióan vannak áram nélkül, és kevés az élelem is. "Ez humanitárius válság" - közölte a BBC-vel az ENSZ palesztinok segélyezésével foglalkozó ügynökségének, az UNRWA-nek a szóvivője, Christopher Gunnes.

Izrael hangsúlyozza, mindent megtesz azért, hogy a civil lakosság minél kevesebbet szenvedjen, a műveleteket azonban nem kívánja sem feladni sem szüneteltetni.

A Hamász szintén nem hajlandó felhagyni az Izrael elleni rakétatámadásokkal. A Gázai övezetet ellenőrző palesztin szervezet szóvivője, Abu Obeida közölte, hogy Izraelnek még hónapokon át számolnia kell azzal, hogy rakétákat lőnek ki a területükre. A szóvivő azzal is fenyegetett, hogy egyre mélyebben támadják majd Izraelt - derül ki a CNN beszámolójából.

Meddő diplomácia

Hétfőn intenzív diplomáciai próbálkozások is voltak a konfliktus rendezésére, de ezek nem jártak sikerrel. A térségbe utazott egy uniós delegáció, amely azonnali tűszünetet sürgetett, de az izraeli külügyminiszter, Cipi Livni ezt elutasította.

Nicolas Sarkozy francia elnök a küldöttségtől függetlenül próbál közvetíteni, és egy interjúban a Hamászt és Izraelt is bírálta. George Bush amerikai elnök viszont továbbra is egyedül a Hamászt tartja felelősnek a helyzet elmérgesedéséért. Bush szerint a Hamász "ahelyett, hogy a Gázai övezet lakosságával törődne", rakétákat lő ki, hogy ártatlan izraelieket öljön meg. "Izrael nyilvánvalóan úgy döntött, hogy megvédi magát" - közölte hétfőn az elnök.

Hamarosan ismét összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy áttekintse a gázai övezeti helyzetet, és megpróbáljon közös álláspontot kialakítani - jelentette be Jean-Maurice Ripert, a soros BT-elnök Franciaország ENSZ-nagykövete hétfőn. A Biztonsági Tanács helyi - New York-i - idő szerint kedden délelőtt zárt ülésen egyeztet, majd délután öt órakor nyilvános ülést tart több arab ország külügyminisztereinek részvételével. Múlt héten szombaton eredménytelenül zárult a Biztonsági Tanács rendkívüli ülése, mivel nem sikerült megállapodásra jutnia az Izrael és a Hamász közötti ellenségeskedések leállítására felszólító dokumentum szövegéről.