Viszonylag nyugodtan folyt az iraki tartományi választás

Vágólapra másolva!
Szigorú biztonsági intézkedések közepette folytak a tartományi választások szombaton Irakban. Kisebb robbantások és lövöldözések előfordultak, de a korábbi választásokhoz képest nyugodtan telt a voksoklás. Eredmények keddre várhatók.
Vágólapra másolva!

Súlyosabb erőszakos események nélkül zajlottak le szombaton a tartományi választások Irakban. A szavazhelyiségeket az eredetileg tervezettnél egy órával később - közép-európai idő szerint délután négykor - zárták be. Milliók adták le voksukat a befolyásos tartományi tanácsok tagjaira.

Ezek a testületek döntenek arról, mire fordítsák az állami bevételek helyben felhasználható részét, és ők nevezik ki például a helyi rendőrségi vezetőket. Több mint 14 ezren indultak az összesen elnyerhető 440 helyi képviselői mandátumért, a jelöltek bő egynegyede nő. Az első eredmények csak keddre várhatók.

Az iraki hatóságok hatalmas erőket mozgósítottak és szigorú biztonsági óvintézkedéseket vezettek be a választások biztonságáért. Több tízezer katona és rendőr ügyelt a rendre. A választást megelőző éjjel kijárási tilalom volt, a választások napján pedig erősen korlátozták vagy megtiltották a gépjárműforgalmat több nagyvárosban. Országszerte rengeteg ellenőrzőpontot állítottak fel. Az Irakban állomásozó amerikai alakulatok is készültségben voltak, de közvetlenül nem vettek részt a választások biztosításában.

Kisebb terrorakciók azonban így is előfordultak. Tikrítben reggel szemetes kukákba rejtett robbanószerkezetek léptek működésbe, egyelőre nem tudni, hogy vannak-e áldozatok. Bagdadban és Moszulban lövöldözés tört ki. A bagdadi lövöldözésnek egy halálos áldozata is volt.

A zavargás azután tört ki, hogy egyesek megpróbáltak a tilalom ellenére mobiltelefonokat bevinni a szavazóhelyiséget körülvevő biztonsági kordonon belülre. A tilalom oka, hogy a telefonokkal akár távirányítású pokolgép-robbantást is végre lehet hajtani.

Moszulban egy amerikai járőr nyitott tüzet egy szavazókörletnél eddig ismeretlen okból, és lelőtt a szavazás rendjére felügyelő iraki rendőrök közül kettőt. A túlnyomórészt kurdok lakta északi tartományokban később szavaznak.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint délután három órakor zárnak, a szavazás nem végleges eredménye is csak napok múlva várható. Négy éve, az előző tartományi választások idején még mindennaposak voltak a merényletek Irakban, és a szunniták bojkottálták a voksolást.