"Manapság már az állatoknak is vannak jogaik"

Vágólapra másolva!
A Hamász szerint minden, ami Gázában történt, Izrael bűne, ők nem tesznek mást, csak ellenállnak a megszállásnak. A terrorizmust azért választották, mert sarokba szorították őket, és addig nem is nyugszanak, míg egész Palesztinát fel nem szabadítják. A gázai háborúról, polgári áldozatokról, terrorizmusról, és egy állandó megállapodásról kérdeztük Rafat Naszífot, a Hamász politbürójának tagját és ciszjordániai szóvivőjét.
Vágólapra másolva!

Egy kicsit sem terheli felelősség a Hamászt a gázai háborúért?

Persze hogy nem. Jogunk van hozzá, hogy harcoljunk a jogainkért. Elfogadtuk a [féléves] tűzszünetet 2008 júniusában, és tartottuk is magunkat hozzá, szemben Izraellel. Izrael soha nem oldotta fel Gáza blokádját, ami azóta tart, hogy [2007-ben] hatalomra kerültünk. Az ostrom lassan, napról-napra szorította ki a népünkből a lelket. De nem tudtak minket megsemmisíteni, ezért indították ezt a támadást Gáza ellen.

De a tűzszünet alatt sem állt le teljesen a rakétázás Gázából Izrael ellen.

Mi mindössze az izraeli provokációkra reagáltunk. Izrael 185 alkalommal sértette meg a tűzszünetet.

Lehet, de a Hamászt mégiscsak felelősség terheli a háborúért, hiszen december 20-án felmondta a megállapodást.

A tűzszünet december 17-én lejárt, és mivel Izrael nem akarta megújítani, nekünk jogunk volt felmondani. Próbáltunk tárgyalni, nem voltak partnerek, úgyhogy azt mondtuk, rendben, akkor legyen vége.

Izrael szerint önöket terheli a felelősség a polgári áldozatok magas számáért, mert a mecsetekből, az iskolákból és a kórházakból tüzeltek.

Az UNRWA [a palesztinok segélyezéséért felelős ENSZ-szervezet - a szerk.] szóvivője is mondta, miután Izrael [január 6-án] eltalálta az ENSZ-iskolát, ahol negyven ember halt meg, hogy nem voltak ott Hamász-fegyveresek. Neki elhiheti. Az izraeli állítások nem igazak. Soha nem harcolunk így, és készek vagyunk nemzetközi vizsgálatnak alávetni magunkat.

Tényleg meglepődtek azon, ahogy Izrael reagált a rakátatámadásaikra? Főleg azután, hogy Libanont is megtámadták 2006-ban a Hezbollah provokációira válaszul?

Nézze, Izrael évek óta öli a palesztinokat, persze, hogy nem lepődtünk meg, bár talán ilyen nagy támadásra nem számítottunk. De a blokád egyébként is napról napra fojtogatott minket. Igazából nincs választásunk: ön szerint haljunk meg lassan, vagy állva, szembenézve az izraeli katonákkal? Elfoglalták a földünket, lábbal tiporják a jogainkat, lerombolják a mecseteinket, gyilkolják a népünket, ellopják még a vizünket is, ellenőrzik a légterünket és a határainkat. Ki törődne ebbe bele? Senki. Ebben valamennyi palesztin csoport egyetért.

Biztos, hogy azok a palesztinok is egyetértenek, akik elvesztették a családjukat a háborúban?

Minden palesztin támogat minket, mindenki az ellenállással van. A háború ellenére egyetlen szóval sem kritizálnak minket Gázában, és mellettünk demonstrálnak Ciszjordániában [ahol a Hamásszál rivális Fatah párt az úr - a szerk.]. A 2005-ös választásokat az ellenállás programjával nyertük meg. Az emberek ezért szavaztak ránk.

Önök fegyveres puccsal kerültek hatalomra Gázában 2007-ben, és ezt arra használták fel, hogy frontot nyissanak Izrael ellen. Azt gondolja, hogy a választási győzelem feljogosítja önöket minderre?

Ami Gázában történt, azért történt, mert a Fatah és a nemzetközi közösség nem tartotta tiszteletben a palesztin nép választását és blokád alá helyezett bennünket. Még a saját népünk között is voltak olyanok, akik megpróbáltak megbuktatni minket, holott a demokrácia szabályainak megfelelően kerültünk hatalomra.

A demokrácia nem jelenti azt, hogy a győztes párt azt csinál, amit akar, azt hiszem.

Nézze, nem mi kezdtük a háborút. De mi vagyunk a legitim hatalom Gázában, és fellépünk azok ellen, akik megpróbálják tönkretenni az országot. Mindenki elismeri, hogy Gázában javultak a dolgok hatalomra kerülésünket követően, javult a közrend. A Fatah korrupt volt és külföldi érdekeket szolgált. Ami Izrael rakétázását illeti, megismétlem: mi mindössze a jogainkat védelmezzük a megszállás ellenében.

Milyen megszállás? Izrael 2005-ben kivonult Gázából.

Még ha nincsenek is ott közvetlenül, továbbra is végezni akarnak velünk. A blokád lassan, egyik napról a másikra öli a palesztinokat. Egy kis börtönbe vagyunk zárva. Jogunk van ennek ellenállni, vagy nem?

Tényleg azt gondolja, hogy polgári célpontok, ártatlanok szándékos támadásával elérik a céljukat?

Próbálja magát a helyünkbe képzelni. Ölik a népünket, az asszonyainkat, a gyereinket. Minden jogunktól és a földünktől megfosztottak minket. Ostrom alatt állunk és nincs más eszközünk az ellenállásra. Mi mást tehetnénk? Valamit tennünk kell, hogy ráébresszük az elnyomót, nem teheti ezt velünk. Nem szeretünk ártatlanokat ölni, higgye el, de sarokba vagyunk szorítva. Védekeznünk kell valahogyan, akárhogyan. Izrael is ugyanezt csinálja, nem látja? Teljesen kiszorítja belőlünk az életet, hát nekünk nincsen jogunk élni? Több ezer palesztint ölnek meg minden évben és csak egy-kettő izraeli sérül meg [az ENSZ számlálója szerint 2000 és 2007 között 4486 palesztin és 1032 izraeli halt meg a konfliktusban; a mostani gázai háborúban pedig 1330 palesztin és 13 izraeli - a szerk.]. Mi tiszteletben tartjuk az emberi életet. De meg is kell védenünk magunkat. Senki más nem segít, senki nem törődik velünk. Látta, micsoda mészárlást vittek végbe Gázában. Egyenlőtlen küzdelem ez, egyenlőtlen áldozatokkal.

De azt bizonyára belátja, hogy a terrorizmus rossz taktika, mert elidegeníti azokat az országokat, akiknek a támogatására szükségük van, ha jutni akarnak valamire.

A történelem megtanított minket arra, hogy nem számíthatunk segítségre a világtól. 1967 és 1987 között semmilyen fegyveres ellenállás nem volt a palesztin területeken [Izrael 1967-ben hódította el ezeket a földeket Egyiptomtól és Jordániától, 1987 pedig az első palesztin felkelés, az intifáda kitörésének az éve - a szerk.]. Hány ENSZ-határozat marasztalta el ezalatt az idő alatt Izraelt? Megbüntették Izraelt? Segítettek rajtunk? A világ az ő oldalukon áll.

Ön szerint ki nyerte meg a gázai háborút?

A palesztin nép. Miért? Mert ügyünk a lapok címoldalára került és szimpátiát nyertünk. Mindenki megismerte Izrael valódi arcát, a bűneit. Hálámat és elismerésemet küldöm azoknak az európaiaknak, akik az izraeli támadás ellen demonstáltak. Ők velünk vannak.

Izrael azt mondja, hogy sikeresen helyreállította elrettentőerejét és ezek után önök nem mernek majd packázni vele.

Tévedés. Mi gyengék vagyunk hozzájuk képest, mégis megakadályoztuk, hogy elfoglalják Gázát. Tankokba bújtak, féltek nyíltan harcolni. Katonai céljaik a következőek voltak: leállítani a rakétázást, elintézni a Hamászt, leállítani a "csempészetet" Gáza és Egyiptom között. De láthatja, hogy diadalt ülünk, és a rakétázás se maradt abba egy napra se. Amerikához futnak segítségért, hogy véget vessenek a csempészetnek. Minden céljukban megbuktak tehát. Egyébként is, az egész háború a választásokról szólt, ez nyilvánvaló. Izrael politikusai a katonáik vérével játszadoznak.

Forrás: AFP

Gondolja, hogy ezúttal kitarthat a tűzszünet?

Ha Izrael kivonul Gázából és tárgyalásokat kezd, akkor igen. Ha beszüntetik a blokádot, megnyitják az átkelőket, és beszüntetik a katonai cselekményeket itt és Ciszjordániában.

Milyen esélyeket lát egy békemegállapodásra?

Korai erről beszélni. Készen állunk egy olyan tűzszünet megkötésére, ami jó sokáig tart. De semmilyen tartós megállapodást nem kötünk Izraellel. Ha kivonulnak a megszállt területekről, egészen az 1967-es háború előtti vonalakig, akkor tárgyalhatunk. De az 1967-es helyzet is csak egy átmeneti állapot lehet, egy lépés előre, nem a végső helyzet.

Nem elégszenek meg Gázával és Ciszjordániával?

Ezek a területek a történelmi Palesztina egyötödét alkotják. Az országunk egésze megszállás alatt áll. Ez elfogadható ön szerint? Elvették tőlünk az országunkat. Izrael elnöke Lengyelországból vagy honnan való [Simon Peresz Visnevában született 1923-ban, családja 1934-ben költözött Palesztinába - a szerk.]. Normális ez?

Tényleg azt gondolja, hogy az izraeliek egyszer összepakolnak és elmennek innen?

A világnak ki kell mondania, hogy az izraeli megszállás illegális. A családomnak a mai napig háza van Netanyában, és én oda se mehetek. Mindent elloptak tőlünk, ez elfogadható ön szerint? Ami pedig a kilátásainkat illeti: ki gondolta volna száz évvel ezelőtt, hogy a brit birodalom eltűnik? Hogy a franciák feladják Algériát? Amerika Vietnamot? Ki gondolta volna, hogy azok a gyenge népek valaha kivívják a szabadságukat? Mégis így történt. És tudja miért? Mert a szabad emberek a világon sehol nem tűrik el, hogy elvegyék tőlük a méltóságukat. Mi minden áldozatra készen állunk, még ha a lelkünket is el kell adnunk a győzelemért.

De Izrael nem egy gyarmatosító. Az izraeliek itt élnek.

Nem azokról a zsidókról beszélünk, akik mindig is itt éltek. Velük megállapodásra tudunk jutni, noha nem a jogaink árán. A bajunk azokkal van, akik külföldről jöttek ide, hogy elvegyék a földünket.

Ön azt állítja, semmi baja a zsidókkal, a Hamász mégis rendszeresen tesz antiszemita nyilatkozatokat, ezek jól dokumentáltak.

Ez nem igaz, az iszlám ezt nem is tenné lehetővé, mi tiszteletben tartjuk a vallásukat. A baj a megszállással van. Hadd emlékeztessem, hogy a Hamász soha nem is hajtott végre akciókat Palesztinán kívül.

Ha a 2009-es választásokat is megnyerik és hatalomra kerülnének Ciszjordániában, nem gondolja, hogy Izrael ott is fel fog önök ellen lépni? Aligha tűrnék el, hogy önök onnan is rakétázásba fogjanak.

Látott egyetlen rakétát is Ciszjordániában? Gáza speciális helyzet. Az ostrom késztetett minket erre. De Ciszjordániában csak tüntetünk, köveket dobálunk az ellenőrzőpontokra. Nem vagyunk véreskezűek.

Ezt most biztos csak viccből mondta. Mi a helyzet az öngyilkos merényletekkel?

Eljött az ideje, hogy a világ ugyanazzal a mércével bírálja el a mi tetteinket, mint az izraeli vérengzéseket. Emlékszik Bejrútra? Kanára, Gázára? Az rendben van, ami ott történt? Véreskezűek volnánk? Mi van Rabinnal, Barakkal, Saronnal? Ők nem véreskezűek? A mi tetteink eltörpülnek az ő bűneik mellett. Ha visszaadják a jogainkat, jó, ha nem, erővel vesszük vissza őket. Manapság már az állatoknak is vannak jogaik. Mi van a palesztinok jogaival?

Szlankó Bálint - Tulkarem, Ciszjordánia