Papírmunka is nehezíti a két magyar család kimentését Gázából

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem sikerült még elhagynia a Gázai övezetet annak a két magyar-palesztin családnak, akiknek a kimenekítésén napok óta dolgozik a Külügy. Az egyik család az övezet északi részén húzta meg magát, a másik délen. Kijutásukat papírmunka és a szüntelen harcok hátráltatják.
Vágólapra másolva!

Még mindig nem tudta elhagyni a Gázai övezetet az a két magyar-palesztin család - összesen 13 ember, akik a magyar Külügytől kértek segítséget a meneküléshez az izraeli hadsereg által ostromlott területől. Az izraeliek csupán egy északi határátkelőhelyet nyitnak meg időnként - mondta el az [origo]-nak Szentgyörgyi Zoltán tel-avivi nagykövet.

A harcok miatt még az övezet északi részén lakó, négytagú család sem tud biztonságosan eljutni az átkelőig, a másik, délen élő, kilenctagú család számára pedig kifejezetten kockázatos lenne az odajutás. Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint humanitárius tűzszünetre lenne szükség ahhoz, hogy a családok elérhessék a határt - ezt próbálja elérni a magyar Külügyminisztérium is. Másrészt Szentgyörgyi Zoltán szerint a déli család számára megoldást jelenthetne, ha az izraeliek megnyitnának egy határátkelőt délen is.

A Gázai övezet elhagyásához érvényes úti okmányokra van szükség, de csak a déli családnak van meg az összes papírja, az északi családnak van olyan tagja, akinél még hiányoznak az okmányok. Szentgyörgyi szerint várhatóan a következő néhány napban rendeződhet ez a probléma. A nagykövetség mindkét családdal tartja a kapcsolatot, de az északon lakókkal akadozik a kommunikáció, mivel az áramkimaradások miatt nem tudják feltölteni a mobiltelefonjukat.

Izrael december 27-én indított légi hadműveleteket a Hamász palesztin szervezet által ellenőrzött Gázai övezet ellen arra hivatkozva, hogy a területről rendszeresen érnek rakétatámadások izraeli településeket. Szombaton szárazföldi hadműveletek is indultak.