Lezárták az Eiffel-tornyot a havazás miatt

Vágólapra másolva!
Közlekedési gondokat okozott hétfőn az erős havazás Nyugat- és Közép-Európa több országában. Gondok voltak a frankfurti és a párizsi reptéren is, a francia fővárosban még az  Eiffel-tornyot is le kellett zárni a látogatók elől.
Vágólapra másolva!

Franciaország egyes részeit tíz centimétert is elérő hótakaró borította, Párizs környékét mintegy öt centiméter vastagságú. Harminc régióban figyelmeztetést adtak ki az utak jegesedése miatt.

A francia főváros egyik legfőbb látványosságát, az Eiffel-tornyot bezárták a csúszásveszély miatt. "Sózni nem tudjuk, mert fémből van, homokot pedig azért nem szórhatunk a lépcsőkre, mert félő, hogy behullik a liftek fogaskerekei közé. A hideg nem gond, de a hó veszélyes lehet" - mondta a torony sajtófelelőse.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren tucatnyi járatot töröltek részben az Európa más városaiban kialakult hóhelyzet miatt. A pályákat ezen a repülőtéren és az orlyi légikikötőben is vasárnap éjfél óta tisztítják.

Németországban a hóesés a közúti és a légi közlekedést is megzavarta. A düsseldorfi repülőtéren reggel 6 és 9 között nem tudott gép sem le-, sem felszállni, mert a személyzet nem tudott megbirkózni a pályákra hullott hóval. A rossz idő miatt több mint harminc járatot töröltek.

A frankfurti repülőtéren is egy órát elérő késések voltak, de onnan minden járat elindult. Düsseldorfban tíz, Potsdamban tizenhat centiméter vastag hóréteg alakult ki. Több autópályát órákon át nem lehetett használni, míg a hóekék meg nem tisztították az ünnepek utáni erős forgalom számára. Németországban a következő napokra fagypont alatti hőmérsékletet jósolnak.