Halálos fenyegetést kapott a szumó nagybajnoka

Vágólapra másolva!
Halálosan megfenyegették Aszasorijut, az egyik szumó-nagybajnokot a kettő közül. A bajnokhoz méltatlan viselkedése miatt gyakran kritizált mongol származású jokozunától idén már azt várták, hogy visszavonul, de ehelyett elindult az újévi bajnokságon, ahol eddig veretlen.
Vágólapra másolva!

Halálosan megfenyegették Aszasoriju mongol származású szumó-nagybajnokot (jokozuna). Aszasorijunak a vasárnap kezdődött tokiói Grand Prix nyitónapján, az interneten keresztül üzente egy ismeretlen, hogy meg fogja ölni. A fenyegetést kedden hozta nyilvánosságra a japán szumószövetség, a rendőrség pedig megerősítette a védelmet a tornának otthont adó tokiói sportcsarnokban, a Ryogoku Kokugikanban és környékén.

A 28 éves jokozunát sok kritika érte Japánban, elsősorban azt vetik a Mongóliából származó versenyző szemére, hogy nem tiszteli eléggé az ősi japán küzdősport szellemiségét, és nem viselkedik jokozunához méltóan. Nevét korábban összefüggésbe hozták megbundázott mérkőzésekkel is, és azt se nézték jó szemmel, hogy sérülésekre hivatkozva több nagy viadaltól is visszalépett. Tavalyelőtt hatalmas botrányt kavart azzal, hogy miközben Japánban sérültet jelentett, szülőhazájában egy jótékonysági futballmérkőzésen játszott. Ezért - addig példátlan módon - meg is büntették: két tornáról eltiltották, fizetését 30 százalékkal csökkentették.

Az idén már sokan azt várták, hogy Aszasoriju bejelenti visszavonulását, ám végül úgy döntött, folytatja szumós karrierjét. A 22 Császár Kupát megszerzett jokozuna eddig hibátlan teljesítményt nyújtott a 15 napos újévi GP-n, ahol kedden harmadik mérkőzését is megnyerte. Rajta kívül jelenleg egyetlen aktív jokozuna van, a szintén mongol származású Hakuho.