Gumilövedékkel lőtt a rendőrség tüntetőkre Vilniusban

Vágólapra másolva!
Rohamrendőrök oszlattak fel egy kormányellenes tüntetést pénteken Litvániában. A tüntetők egy csoportja megdobálta a parlamentet, néhányan bejutattak az épület előcsarnokába is, de ott megállították őket. A szakszervezetek felhívására demonstráló tömeg az adóemelés és a szociális kiadások csökkentése ellen tiltakozott.
Vágólapra másolva!

Könnygázt, gumilövedékeket és kutyákat is bevetettek a litván rendőrök Vilniusban pénteken, mikor összecsaptak a kormány gazdaságpolitikája ellen tüntetőkkel. A hatóságok korábban engedélyezték a demonstrációt.

A résztvevők közül többen először hógolyókat és tojásokat, később köveket és palackokat dobáltak a parlament ablakaira. A rendőrség ekkor kezdte meg a tömeg oszlatását. Néhány tüntetőnek sikerült áttörnie a rendőrkordonon és bejutnia a parlament épületének előcsarnokába, ott azonban az épület őrsége legyűrte őket. Az elszéledő tüntetők egyes csoportjai a kormány székháza elé vonultak, de a kormányépület előtti tüntetés békésen zajlott le.

A megmozdulást érdekképviseletek kezdeményezték. A litván szakszervezetek szövetségének vezetői azt mondták, hogy nem akarják megdönteni a kormányt, de tűrhetetlennek tartják, hogy "a kormány a legszegényebb rétegekre akarja hárítani a gazdasági nehézségek zömét".

Az októberi választások óta hivatalában lévő jobbközép kormány megemelte az adókat és csökkentette a szociális kiadásokat arra hivatkozva, hogy a gazdasági válság leapasztotta a költségvetés bevételeit. Andrius Kubilius miniszterelnök azt mondta pénteken újságíróknak, hogy a kormány kész tárgyalni a szakszervezetekkel.

Egy másik balti államban, Lettországban is zavargásba torkollott kedden egy kormányellenes tüntetés. Bulgáriában is voltak kormányellenes tüntetések a héten.