Putyin: Hamarosan felújul a gázszállítás

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin azt ígérte, hogy hamarosan felújul az orosz földgázszállítás Európába Ukrajnán keresztül. Az orosz kormányfő Julia Timosenko ukrán kormányfővel tárgyalt szombat este, miután délután eredménytelenül ért véget a gázszállítási problémák rendezésére Moszkvába összehívott csúcstalálkozó. Az orosz és az ukrán kormányfő utasítást adott a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán energetikai cégnek, hogy foglalják írásba megállapodásukat, amelynek aláírásával lezárulhat a gázvita.
Vágólapra másolva!

Hamarosan felújul az orosz földgázszállítás Európába Ukrajnán keresztül - közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, miután Julija Timosenko ukrán kormányfővel tárgyalt szombat este Moszkvában a 2009-re szóló kétoldalú gázszállítási szerződésről. Timosenko azt közölte, hogy Putyinnal együtt utasítást adtak a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán energetikai cégnek, hogy készítsék elő a megfelelő dokumentumokat a megbeszélésen elért megállapodások rögzítésére, s ezek aláírása után rögtön felújul a gázszállítás.

Nem sokkal korábban fejeződött be a moszkvai nemzetközi értekezlet a gázszállítási problémák megoldásáról, de érdemi eredmény nélkül. A csúcstalálkozón Dmitrij Medvegyev orosz elnök a zárt ajtó mögött tartott tanácskozás után újra jogi alapok kidolgozását követelte a hasonló válságok elkerülésére, és kijelentette, hogy ezt a kérdést a nyolcak és a húszak csúcstalálkozóján is fel fogja vetni. Újra leszögezte: Oroszországnak garanciákat kell kapnia arra, hogy a tranzitvezetékbe szivattyúzott gáz teljes egészében eljut az európai fogyasztókhoz. Hozzátette: Ukrajna kész előre fizetni az Európába szánt gáz továbbításához szükséges úgynevezett műszaki gázért.

Medvegyev piaci áron és közvetítők nélkül kereskedne

Medvegyev szólt arról, hogy Oroszország kész közvetítők nélkül kereskedni Ukrajnával. A RoszUkrEnergót meg is nevezve azt mondta, különösen olyan közvetítőkre nincs szükség, amelyek kételyeket keltenek Ukrajnában, és nem csak ott. Hozzátette azonban, hogy 2006-ban éppen Kijev ragaszkodott a közvetítőkhöz, most pedig nem tudni, mi az ukrán szándék ezzel kapcsolatban.

Újra kiállt amellett, hogy Ukrajna piaci áron vegye a gázt, s hangsúlyozta: az árak dinamikájából az következik, hogy a gáz ára az év folyamán a felére, vagy annál is alacsonyabbra csökken, éppen ezért szerinte a piaci ár a legigazságosabb megoldás. Felszólította Ukrajnát arra, hogy ne rontsa az ukrán-orosz kapcsolatokat a kétoldalú tárgyalás elhúzásával.

A fontosabb érintettek elmentek

Nem elégedett a találkozó kimenetelével az Európai Unió, az EU soros elnöksége, Csehország a tárgyalások azonnali folytatására sürgette. "Azt vártuk a két féltől, hogy bejelentik, megállapodást értek el az orosz gáz EU-ba szállításáról Ukrajnán keresztül. Ilyen eredmény nem született" - állaz uniót a tárgyaláson képviselő Andris Piebalgs energiaügyi biztos és Martin Ríman cseh ipari és kereskedelmi miniszter közleményében.

A gázcsúcson részt vett Szerzs Szargszján örmény elnök, Szergej Szidorszkij fehérorosz miniszterelnök, Nikola Spiric bosznia-hercegovinai miniszterelnök, Karim Maszimov kazah miniszterelnök, Zinaida Greceanii moldovai miniszterelnök, Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnök, Nazim Ekren török miniszterelnök-helyettes és Lubomír Jahnátek szlovák gazdasági miniszter is.

Továbbra sem jön a gáz Európába

Eközben Ukrajna ismét elutasította, hogy megkezdje az orosz földgáz tranzitját Európa felé. Oroszország szombaton hajnalban jelezte, hogy magyar idő szerint reggel 8 órakor 99,2 millió köbméter földgázt juttatna a tranzitvezetékbe a Szudzsa állomáson keresztül. A Gazprom közleménye szerint azonban elutasító választ kaptak az ukrán féltől. A Gazprom által jelzett gázmennyiségből 13,9 millió köbmétert Moldovának, 63,1 millió köbmétert a balkáni fogyasztóknak és 22,2 millió köbmétert Szlovákiának szánt az orosz cég.