Özönlenek a sérültek a túlzsúfolt gázai kórházakba

Vágólapra másolva!
Izrael még nem érte el céljait, ezért tovább folytatja a Gázai övezet ellen indított hadműveleteit - jelentette be Ehud Barak izraeli hadügyminiszter hétfőn. Izrael folytatja a légitámadásokat és a szárazföldi előrenyomulást is. Palesztin források szerint a szombaton indított szárazföldi támadásokban 90-en haltak meg, a sérültek ellátása pedig egyre nehezebben megy a leterhelt kórházakban. A palesztin válaszcsapásoknak 5 izraeli áldozata van. Az EU hétfői tűzszüneti javaslatát elutasította Izrael.
Vágólapra másolva!

Súlyos csapást mért a Hamász palesztin szervezetre, de Izrael tovább folytatja a Gázai övezet ellen indított hadműveleteit - közölte Ehud Barak izraeli védelmi miniszter hétfőn. "Még mindig nem értük el célkitűzéseinket" - mondta Barak, aki szerint ez Izrael déli területei biztonsági helyzetének rendezése. Izrael azzal indokolta a december végén indított akciót, hogy meg akarja állítani a Hamász által izraeli célpontok ellen indított rakétatámadásokat.

Közben a palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy 90 ember vesztette életét a harcokban, mióta az izraeli hadsereg szombaton megindította a szárazföldi műveletet a Gázai övezet ellen. A palesztinok szerint az áldozatok többsége civil, köztük 26 gyerek. Ezeket az információkat független forrásból nem lehet megerősíteni, Izrael ugyanis nem enged külföldi újságírókat a területre.

A BBC szerint a kórházak már egyébként is nagyon leterheltek, így az újabb sérültek ellátása egyre komolyabb gondot jelent. A civil lakosságot sújtja az is, hogy egymillióan vannak áram nélkül, és kevés az élelem is. "Ez humanitárius válság" - közölte a BBC-vel az ENSZ egyik segélyezési ügynökségének, az UNRWA-nek a szóvivője, Christopher Gunnes. A szervezet szerint alig van már liszt, víz és üzemanyag.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt követelte hétfőn, hogy nyissák meg a Gázai övezet határait, hogy aki akar elmenekülhessen. Nem szabad megakadályozni a palesztinokat abban, hogy elhagyják az övezetet, és a nemzetközi jognak megfelelően menedéket kereshessenek más országokban - jelentette ki Genfben António Guterres, hangsúlyozva, hogy az összes határt és útvonalat meg kell nyitni, és biztonságossá kell tenni a menekülők számára. A magyar Külügyminisztériumhoz is fordultak palesztin-magyar kettős állampolgárok, és segítséget kértek ahhoz, elhagyhassák a Gázai övezetet.

Folytatódnak a harcok

Az izraeli légierő hétfőre virradóra harminc célpontot támadott a Gázai övezetben. Lőttek egy mecsetet Dzsabalíjában, ahol a gyanújuk szerint fegyvereket rejtegettek, valamint olyan épületeket, ahol fegyverraktárak, illetve rakétavetőkkel felszerelt járművek voltak. Az izraeli szárazföldi csapatok eközben folytatták előrenyomulásukat, amelyet a haditengerészet naszádjai is támogatnak ágyútűzzel.

Egyre mélyebbre hatolnak a Gázai övezetbe az izraeli tankok a jelentések szerint, és ezzel Izrael gyakorlatilag kettévágta a területet. Vasárnap napközben a harcok az északi területről egyre inkább a nyugati, sűrűbben lakott vidékekre tevődtek át. Név nélkül nyilatkozó palesztin források szerint az izraeliek a délen fekvő Hán Junisz felé tartanak, de heves összecsapásokat jelentettek az övezet keleti részéből is. A BBC helyszíni tudósítója szerint a palesztin terület határán több tízezer izraeli tartalékos és több száz tank gyülekezett hétfőn.

Izraeli források szerint 4000 szárazföldi katonát vetettek be, akik többek között Dzsabalíjánál és Bét Hanunnál csaptak össze a Hamász fegyvereseivel. Gázavárost körbezárták, de nem vonultak be. A BBC szerint úgy tűnik, az izraeli tankok egyelőre elkerülik a legsűrűben lakott részeket.

509 halott

Hétfőre virradó éjjel egy család - két felnőtt és öt gyerek - vesztette életét a harcokban - jelentették palesztin források. A gázai egészségügyi minisztérium meg nem erősített adatai szerint eddig összesen 509 halálos áldozata van a harcoknak, a szárazföldi hadműveletek során pedig 70-en vesztették életüket. A Hamász szerint az áldozatok többsége civil, a sérültek számát 2500-ra teszik. A Hamász a szombaton indult szárazföldi hadműveletek során 10 emberét vesztette el. A harcoknak négy izraeli civil áldozata van, vasárnap pedig meghalt egy katona, 53 pedig megsebesült.

Mahmúd Zahhar, a radikális szervezet egyik magas rangú vezetője eközben arról nyilatkozott a szervezet által üzemeltetett televíziós csatornának, hogy közeledik a győzelem Izrael felett, és felszólította a Hamász harcosait, hogy csapjanak oda az ellenségnek.

Több ország is a művelet befejezésére szólította fel Izraelt, az Egyesült Államok azonban továbbra is kiáll szövetségese mellett, mert szerinte a rakétákkal támadó Hamász felelős a konfliktusért. Izrael elsősorban a területét ért palesztin rakétatámadások beszüntetését szeretné kierőszakolni a tíz napja indított hadműveletekkel. A radikális fegyveresek támadásai valóban csökkentek, hétfőre virradóra csak öt rakétát lőttek ki Izrael felé - jelentette a BBC.

"Nagyon rossz minden"

Az övezetben a mobilszolgáltatás 90 százaléka nem üzemel, áram is csak napi néhány órán keresztül van, ami miatt az ivóvíz beszerzése is nehéz, mivel a kutak szivattyúi is elektromos árammal működnek - közölte a Magyar Ökonomenikus Segélyszervezet, amelynek egyik munkatársa az övezetben koordinálja felügyeli a segélyek szétosztását. A segélyszervezet 5 millió forint értékű egységcsomagot oszt szét, várhatóan még a héten, a nélkülőző családoknak.

"Akadozik a vonal, nincs akkumulátor, nagyon rossz minden..." - mondta az [origo]-nak L. Reged Khaled, a szervezet munkatársa telefonon, de a vonal hamar megszakadt.

A Hamász tárgyalna

A katari al-Dzsazíra hírtelevízió szerint Egyiptom meghívására hétfőn delegációt küld Kairóba a Hamász. Azt egyelőre nem tudni, hogy az izraeli blokád alatt álló Gázai övezetből vagy Damaszkuszból utazik-e Egyiptomba a küldöttség. A hírtelevízió szerint a kairói tárgyalásokon a Gázai övezet ellen december 27-én indított izraeli hadműveletről lesz szó.

Egy magas rangú palesztin politikus már pénteken közölte, hogy Kairó kapcsolatba lépett a Hamásszal a tűzszüneti egyezség érdekében. A Gázai övezetet 2007 nyara óta ellenőrző Hamász nyitottnak mondta magát a tűzszünetre, ha Izrael beleegyezik az övezet zárlatának feloldásába.

Jichák Herzog, a szociális ügyekben illetékes izraeli miniszter szerint a Hamász olyan megoldást keres, amelynek révén sikerül megmentenie becsületét és arcvesztés nélkül kikerülnie a helyzetből. Avi Benajahu, az izraeli hadsereg szóvivője a közszolgálati televízióban elmondta: a Hamász vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy hatalmas stratégiai hibát követtek el, amikor visszautasították az Egyiptom közvetítésével megkötött, december 19-én lejárt hathónapos tűzszüneti megállapodás meghosszabbítását.

Forrás: AFP

Izrael most nem köt tűzszünetet

George Bush amerikai elnök hétfőn ismét támogatásáról biztosította Izraelt. Azt mondta, Izraelnek joga van az önvédelemre a Hamász palesztin csoport rakétatámadásaival szemben. Bush szerint a Hamász "ahelyett, hogy a Gázai övezet lakosságával törődne", rakétákat lő ki, hogy ártatlan izraelieket öljön meg. "Izrael nyilvánvalóan úgy döntött, hogy megvédi magát" - tette hozzá az elnök, aki először nyilatkozott a konfliktusról azóta, hogy Izrael megkezdte a szárazföldi műveletet.

Hétfőn Kairóban, közel-keleti körútjának nyitányaként, elsőként Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel találkozik Nicolas Sarkozy francia államfő, a megbeszélésen a gázai helyzetről lesz szó. Sarkozy egy interjúban eközben kritizálta a Hamászt. "Súlyos felelősség terheli a Hamászt a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért" - jelentette ki a francia köztársasági elnök abban az interjúban, amely három libanoni napilapban jelent meg hétfőn. Elítélte ugyanakkor Izrael offenzíváját is, mert azáltal messzebbre kerültek a megbékélés esélyei és mert így nehezebbé vált a segélyek eljuttatása a Gázai övezet lakosságához.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter elutasította hétfőn az európai uniós diplomaták egy azonnali gázai övezeti tűzszünetet sürgető felhívását. Livni szerint Izrael nem fog a jövőben önuralmat gyakorolni, ha támadás éri. A politikus cseh, francia és svéd kollégájával találkozott Jeruzsálemben. A külügyminiszter elzárkózott az elől is, hogy a harcok lezárása után nemzetközi megfigyelőket telepítsenek a Gázai övezetbe. Izrael inkább olyan nemzetközi missziókat fogadna, amelyeknek elsődleges feladata a Hamász katonai utánpótlását szolgáló fegyvercsempészet megakadályozása lenne.

Karel Schwarzenberg, az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Csehország külügyminisztere szerinz delegációjuk bemutatta Jeruzsálemben az unió javaslatát a tűzszünet mielőbbi megteremtésére. Az EU nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy a tűzszünet csak azt követően lehetséges, hogy az izraeli hadműveletek elérték a céljukat.