Elfogadta Izrael a gázai tűzszünet alapelveit

Vágólapra másolva!
Szerda este elofgadta a gázai tűzszüneti javaslat alapelveit Izrael. Délután egy időre már leálltak a harcok, miután Izrael közölte, hogy naponta három órán keresztül szünetelteti gázai hadműveleteit, hogy segélyszállítmányok érkezhessenek a palesztin lakossághoz. A Hamász azt ígérte, ők sem lőnek ki rakétákat Izraelre ebben az időszakban.
Vágólapra másolva!

Izrael elfogadta a gázai tűzszünet alapelveit - írja a BBC -, ami elérhető közelségbe hozza a gázai konfliktus felfüggesztését. "A kihívás most az, hogy a részleteket összehangoljuk az alapelvekkel" - mondta Mark Regev izraeli szóvivő. Az izraeli hadsereg által 12 napja támadott Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezet úgy fogalmazott: vannak "pozitív jelek, egyezség viszont még nincs".

A helyzet azután javult, hogy Izrael szerdán bejelentette, minden nap hajlandó felfüggeszteni haműveleteit egy háromórás időszakra, hogy segítse a segélyszervezetek munkáját. A Hamász válaszul jelezte, hogy a fegyvernyugvás idején nem lövi rakétákkal Izraelt.

Az első fegyvernyugvás szerdán délelőtt 11-től délután 2 óráig tartott. A BBC szerint ezalatt a gázaiak ellepték az utcákat, hogy élelmiszert szerezzenek és meglátogassák kórházban lévő rokonaikat.

A hadművelet ugyanakkor folytatódik tovább. Az izraeli hadsereg röplapokon szólította fel Rafah lakosságát, hogy hagyja el lakhelyét, mert hamarosan légicsapásokat mérnek a közeli csempészalagutakra. Röplapok ezreit szórták le az Egyiptom és a Gázai övezet határán lévő Rafah városra, amelynek lakosait otthonaik azonnali elhagyására szólítottak fel. Egy izraeli katonai szóvivő közlése szerint csütörtök reggel nyolc óráig adtak időt a menekülésre. Szemtanúk korábban arról beszéltek, hogy a röplapokon szereplő határidő este nyolc óra volt.

Előrelépés, de nem biztos, hogy elég

A tűzszüneti egyezmény egyiptomi-francia javaslat, amelyet az ENSZ és az EU is támogat. A javaslat kevés részlete ismert, a BBC szerint azonban arra koncentrál, hogy a palesztinok számolják fel a Gázába irányuló fegyvercsempészetet, Izrael pedig mérsékelje az övezet ellen 18 hónapja bevezetett blokádot. A megállapodás egyik érdekessége, hogy az arról szóló francia elnöki közlemény Izrael mellett nem a Hamászt, hanem a palesztin hatóságot említi szerződő félként.

A BBC szerint ugyan előrelépés a háromórás fegyvernyugvás és a teljes tűzszünet alapelveinek lefektetése, ez azonban még nem jelenti azt, hogy közel a megoldás. A BBC meg nem nevezett izraeli diplomatákra hivatkozva azt írja, hogy Izrael nem tudja, mennyi időt vesz majd igénybe a diplomáciai munka.

Magas rangú egyiptomi diplomaták közlése szerint Egyiptom azt tervezi, hogy csütörtökön Kairóban külön-külön tárgyalásokat kezd Izrael, a Palesztin Hatóság és a Hamász képviselőivel a gázai övezeti válságról.

Az előrelépéssel nem mindenki elégedett. Christopher Gunness, az ENSZ Gázában dolgozó segélyszervezete, az Unwra szóvivője azt mondta: "Amikor 750 000 embert próbálsz meg etetni minden nap Gázában, akkor folyamatos tűzszünetre van szükséged. Nem tudod elvégezni a munkát egy háromórás időszakban".

Pusztítás előzte meg az enyhülést

Izrael december 27-én indított támadást a Gázai övezet ellen, hogy véget vessen az izraeli települék ellen intézett rakétatámadásoknak. Izraelt több segélyszervezet bírálta, mert a Gázában élő 1,5 millió palesztin nem tudja elhagyni a blokád alatt álló övezetet. Az izraeli támadások következtében az életkörülmények gyakorlatilag ellehetetlenültek Gázában, alig jut élelem, víz és gyógyszer a területen élőkhöz, akadozik az energiaellátás.

Izrael a konfliktus egyik legvéresebb napja után döntött úgy, hogy enyhíti a Gázai övezetre nehezedő nyomást. Kedden 130 ember vesztette életét Gázában az izraeli légitámadásokban és az összecsapások során. A konfliktus kezdete óta több mint 600 palesztin halt meg, akik közül 195 gyerek - állítják palesztin egészségügyi források. Izrael négy katonáját veszítette el a hadműveletekben, négy izraelivel pedig a Gázai övezetből kilőtt több száz rakéta végzett.

Egészen szerdáig nem engedett be Izrael külföldi újságírókat a területre, ezért az áldozatok számát és a Gázában uralkodó helyzete független források nem tudták eddig megerősíteni.