Nukleáris leszerelésről beszélt Kim Dzsong Il

Vágólapra másolva!
Hosszú idő után először fogadott külföldi vendéget Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, akinek egészségi állapotáról régóta ellentmondásos hírek keringenek. A Phenjanban vendégeskedő kínai diplomatának Kim azt mondta, folytatni szeretné a leszerelési tárgyalásokat. 
Vágólapra másolva!

Észak-Korea elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett, és kész erősíteni az együttműködést Kínával annak érdekében, hogy előmozdítsák a leszerelést célzó, hatoldalú nemzetközi tárgyalásokat - jelentette ki Kim Dzsong Il észak-koreai vezető pénteken, miután Phenjanban találkozott egy kínai tisztségviselővel. Az Új Kína állami hírügynökség jelentése szerint Kim azt hangsúlyozta, hogy a kommunista állam békés együttélésre törekszik a többi országgal.

Kim Dzsong Il első ízben fogadott külföldi politikust állítólagos tavaly augusztusi szélütése óta - emlékeztetett a kínai hírügynökség. Kim vendége Vang Csia-zsüi, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottság nemzetközi osztályának vezetője, aki szerdán érkezett az észak-koreai fővárosba. A hír akkor látott napvilágot, amikor továbbra is kételyek élnek Kim Dzsong Il egészségi állapotával kapcsolatban.

Múlt héten egy dél-korei hírügynökség azt jelentette, hogy a bezárkózó Észak-Korea vezettéje már utódját is megnevezte a harmadik feleségétől, a néhai Ko Jong Huitól született harmadik fia, Dzsong Unt személyében. Állítólag arra utasította a pártot, hogy a döntést ismertesse az alapszervezetekkel is. A dél-koreai értesülést hivatalosan nem erősítették meg.