Előre hozott választásra számít az izlandi kormánypárt

Vágólapra másolva!
Még idén előre hozott választások lehetnek - mondta csütörtökön az izlandi kormánypárt egyik vezetője. Izlandon rendszeressé és erőszakossá váltak a kormányellenes tüntetések, miután az ország gazdasága belerokkant a nemzetközi válságba. A tüntetők a kormány távozását követelik, de a miniszterelnök eddig elvetette a lemondás lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Előre hozott választásokra számít Izlandon a kormánypárt, miközben egyre erőszakosabbá válnak a kormányellenes tüntetések. A bankrendszer összeomlása és az izlandi korona mélyrepülése miatt tiltakozók a kormány távozását követelik, mivel nem volt képes megakadályozni a pénzügyi válságot - írja az International Herald Tribune.

"A Független Párt számít arra, hogy még idén választások lesznek" - közölte Thorgerdur Gunnarsdottir helyettes pártelnök. Izlandon eredetileg 2011-ben lenne legközelebb választás. Geir Haarde miniszterelnök eddig ellenállt a távozását követelőknek, mert szerinte egy előre hozott választás megakasztaná a gazdaság helyreállítására tett erőfeszítéseket. Hivatala egyelőre nem kommentálta Gunnarsdottir szavait. Izland olcsó külföldi hitelekből szárnyaló gazdasága tavaly októberben rokkant bele a hitelpiaci válságba.

A rendszeres kormányellenes tüntetések időközben erőszakossá is váltak: csütörtökre virradó éjjel két rendőr is könnyebben megsérült, amikor megpróbálták megfékezni a zavargókat. A rendőrök könnygázt is bevetettek hogy feloszlassák a tiltakozást, de senkit nem vettek őrizetbe. Csütörtök reggel tüntetők tojásokkal és sörösdobozokkal hajigálták meg a miniszterelnök szolgálati kocsiját.