Chávez kapitalizmus elleni támadást akar

Vágólapra másolva!
Hugo Chávez venezuelai elnök arra biztatta csütörtökön a brazíliai Belémben a IX. Szociális Világfórumra egybegyűlt globalizációellenes aktivistákat, hogy "lendüljenek át ellentámadásba a liberális kapitalizmus ellen".
Vágólapra másolva!

A latin-amerikai radikális baloldal élharcosa úgy fogalmazott a globalizációellenes erők nagy seregszemléjén mondott beszédében, hogy a Szociális Világfórum volt első éveiben az ellenállás bástyája a liberális offenzívával szemben", s most a kapitalizmus válságának időszakában "ellentámadásba kell átlendülnie".

Chávez találkozott az amazonasi nagyvárosban négy másik latin-amerikai ország államfőivel, Luiz Inácio Lula da Silva brazil, Evo Morales bolíviai, Rafael Correa ecuadori és Fernando Lugo paraguayi elnökkel, hogy megvitassák milyen közös kezdeményezésekkel álljanak elő a kapitalizmus válságának idején. Tanácskozásaik témái között szerepelt a kapitalista fejlődési modell alternatíváinak keresése és a globális felmelegedés elleni harc.

A Szociális Világfórum szervezői hívták meg ezeket a baloldali államfőket a párás amazonasi metropolisban tartott összejövetelükre. A vasárnapig tartó nemzetközi találkozón, amelyet a davosi Világgazdasági Fórum ellenpólusaként tartanak meg minden évben 2001 óta, a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság a fő téma, csakúgy, mint az alpesi síparadicsomban a szerdán megnyílt Világgazdasági Fórumon.

Mintegy százezer globalizációellenes aktivista érkezett 150 országból a IX. Szociális Világfórumra, amelynek jelmondata: "lehet más a világ". A részvevők tarka serege nagyjából azt érti ezen, hogy a világméretű gazdasági válság leküzdésével nagyobb társadalmi igazságosságot és a természeti környezet fokozottabb megbecsülését kell elérni.