Béketeremtő legendákkal erősít Obama

Vágólapra másolva!
Az 1990-es évek két legendás béketeremtő különmegbízottját állítja csatasorba Barack Obama amerikai elnök, hogy segítségére legyenek a közel-keleti konfliktus, illetve az afganisztáni és pakisztáni helyzet megoldásában. Az északír béke születésénél bábáskodó George Mitchellt a Közel-Keletre, a balkáni konfliktus megoldásában oroszlánrészt vállaló Richard Holbrooke-ot pedig az afgán-pakisztáni ügyre állítja rá az elnök.
Vágólapra másolva!

Két különleges megbízott nevét is bejelentette csütörtökön Barack Obama új amerikai elnök. A két új ember egyike a közel-keleti békefolyamat, a másik az afganisztáni és pakisztáni helyzet előmozdításán dolgozik majd.

Előbbi posztra George Mitchellt nevezte ki az elnök, aki az északír konfliktus rendezésénél bábáskodott. Mitchell vezette azt a bizottságot, amely kidolgozta a konfliktus erőszakmentes megoldásának alapelveit, és közreműködött az 1998-as belfasti béke-megállapodás tető alá hozásában. Személyes közreműködése kulcsfontosságú volt, később Bill Clinton akkori amerikai elnök ki is tüntette ezért.

Afganisztán és Pakisztán ügye Richard Holbrooke kezébe kerül, aki a jugoszláv háború 1995-ös lezárásánál szerzett érdemeket. Holbrooke helyettes államtitkár volt a Clinton-kormányban, Kanadáért és Európáért felelt. Közreműködött a NATO-bővítés előkészítésében, és ő vezette azt a tárgyalóküldöttséget, amely a balkáni konfliktus megoldásán dolgozott. Ő a háborút lezáró daytoni békemegállapodás egyik kidolgozója, amelyért Nobel-békedíjra is felterjesztették.