Azonnal nekiestek Bush hagyatékának Obama emberei

Vágólapra másolva!
Már Barack Obama új amerikai elnök beiktatásának napján több olyan döntés született az Egyesült Államokban, amely megkérdőjelezi és felülvizsgálja Obama elődjének döntéseit. Azonnal abbahagyták a kihallgatásokat a guantanamói börtöntáborban, és már kedden felfüggesztették a Bush kormányzat utolsó rendelkezéseit.
Vágólapra másolva!

Nem várt sokat Barack Obama frissen beiktatott amerikai elnök adminisztrációja arra, hogy elkezdje a leköszönő George Bush politikai hagyatékának felszámolását: a Bush-kormányzat utolsó rendelkezéseit már a beiktatás napján felfüggesztették. A washingtoni Fehér Ház közlése szerint a Bush által hozott, de még nem jogerős rendelkezéseket kezdte ki azonnal az új kormányzat.

A lépésnek az a célja, hogy Obama emberei jogi és politikai szempontból is megvizsgálják a hivatalából kedden távozott George Bush kormányának utolsó rendelkezéseit. Obama ily módon már beiktatása napján hivatalosan megkérdőjelezte elődje politikáját, bár a jövőben ezt várhatóan sokkal látványosabb módon teszi majd meg.

Nem halogatták az első lépés megtételét az Obama által sokat kritizált guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton sem, ahol már kedden felfüggesztették a terroristagyanús személyek kihallgatását. A börtöntábor ügyésze Obama beiktatásának napján, nem sokkal a beiktatási ünnepség kezdete előtt adta ki arra vonatkozó utasítását, hogy az Obama-kormányzat újabb intézkedéséig ne legyen több tanúkihallgatás.

Barack Obama helyi idő szerint kedden késő este olyan kérést is intézett a guantánamói börtöntábor vezetői felé, hogy 120 napra függesszék fel a folyamatban lévő tárgyalásokat a háborús bűnökkel vádolt foglyok ellen. Jelenleg öt fogoly tárgyalása van folyamatban az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatban a katonai támaszponton.

A perek felfüggesztését maga az új elnök és Robert Gates védelmi miniszter kérte arra az időre, amíg az új kormány felülvizsgálja a terroristagyanús foglyok elleni eljárások rendszerét. A kérésről helyi idő szerint szerda reggel dönt az a katonai bíró, aki az öt vádlott elleni pereket vezeti.

Obama már többször jelezte, hogy be kívánja zárni a Kuba szigetén lévő, emberi jogi szervezetek által is sokat bírált tábort. A létesítményben a terrorizmus elleni hadjárat keretében Afganisztánban elfogott gyanús személyeket tartják fogva. A jogvédők azért bírálták az Egyesült Államokat, mert az őrizetesek vádemelés nélkül évekig raboskodnak a táborban.