Gázai konfliktus - cikkgyűjtemény

Vágólapra másolva!
December 27-én támadta meg Izrael a Gázai övezetet, a hadműveleteket azzal indokolta, hogy meg akarja állítani az izraeli célpontok elleni rakétatámadásokat. Egy héten át légitámadások érték a Hamász militáns szervezet által ellenőrzött övezetet, január 3-án azonban a szárazföldi offenzíva is megindult. Körvonalazódni kezdett a tűzszünet, de január 8-án Libanonból is lőni kezdtek Izraelre. A gázai konfliktus halálos áldozatainak száma ötszáz felett jár, legalább egynegyedük civil. Itt megtalálja az [origo] összes cikkét a Gázai övezetben folyó háborúról.
Vágólapra másolva!

Állítólag életük árán is óvják a fogságtól az izraeli katonákat 2009.01.26., 10:19

Az izraeli katonák parancsba kapták, hogy akár az életük árán is kerüljék el a fogságba esést a gázai offenzívában - állítják nevük elhallgatását kérő katonai források. A hadsereg szóvivője tagadja, hogy ilyen utasítást adtak volna.

1330 halottat számoltak össze Gázában2009. 01. 22., 11:35
Palesztin egészségügyi források szerint összesen 1330 gázai halt meg a december 27-én indult, és vasárnap leállított izraeli hadműveletekben. A halálos áldozatok közül 437-en 16 év alatti gyerekek.

Pusztulás fogadta Gázában a riportereket 2009.01.19., 08:41

A Gázai övezetben hétfőre virradóra is kitartott a fegyverszünet, melyet szombaton vállalt egyoldalúan Izrael, és vasárnap a Hamász is kihirdetett. Az izraeli hadsereg kedd estig kivonul az övezetből. Izrael vasárnap engedett be először újságírókat a területre, a tudósítók szerint sokkoló a pusztulás mértéke. Hétfő este Kairó tagadta, hogy Izrael írásban állapodott volna meg vele az Egyiptomból Gázába irányuló fegyvercsempészésről, pedig ez volt az egyoldalú tűzszünet egyik feltétele.

Elfogadta a Hamász az izraeli fegyverszünetet2009.01.18., 8:53
Fél nappal az egyoldalúan kihirdetett izraeli tűzszünet után a Gázát ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezet is fegyvernyugvást hirdetett a háború sújtotta térségben. A palesztinok és az Egyiptomban tárgyaló európai vezetők azt várják Izraeltől, hogy egy hét alatt vonja ki csapatait a Gázai övezetből. A tűzszünetet korábban többször megsértették, reggel még rakéták és fegyveres összetűzések is voltak a térségben.

ENSZ-iskolára lőtt Gázában Izrael 2009.01.17., 8:10
Egy gyerek is életét vesztette szombat hajnalban a Gázai övezetben, mikor Izrael tüzérségi támadást indított egy ENSZ-iskola ellen. Az iskolába számos civil menekült be a tűzharc elől. Az ENSZ-közgyűlés pénteken elfogadott határozatában azonnali tűzszünetre szólította fel a szembenállókat, de a határozatnak nincs nemzetközi jogi ereje.

Bevállalja az utcai harcot Izrael Gázában2009. 01. 15., 11:02
Miközben Izrael arról beszél, hogy jelentős előrelépés várható a gázai tűzszünettel kapcsolatban, minden edidignél hevesebb harcok lángoltak fel a palesztinok lakta övezetben. Izraeli tankok Gázaváros központja felé nyomulnak, és lakóházakat lőnek. Éjjel 70 célpontot támadtak az izraeli harci gépek a Gázai övezetben, palesztin részről hajnal óta 15 rakétát lőttek ki Izraelre. A 20. napja tartó hadműveletekben már több mint ezer gázai halt meg.

Szent háborút hirdet Izrael ellen bin Laden2009. 01. 14., 14:45
Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője szent háborúra hívja fel a muzulmánokat azért, hogy állítsák meg az izraeli offenzívát a Gázai övezetben. Az interneten közzétett hangüzenetben bin Laden elítéli az arab országok kormányait passzivitásukért, és kigúnyolja Amerikát.

Boszniát megjárt szaudi önkéntes esett el Gázában2009. 01. 13., 22:47
A Hamász kedden 25 rakétát lőtt ki Izraelre, az zsidó állam pedig 50 gázai célpontot támadt repülőgépekről. Az ENSZ főtitkára szerdán utazik a háború által sújtott Gázai övezetbe, hogy nyomást gyakoroljon a harcoló felekre. Első alkalommal esett el egy külföldi harcos Gázában, izraeli katonák egy Csecsenföldet és Boszniát is megjárt önkéntessel végeztek. A palesztinok harcokban eddig összesen 952 ember halt meg. Az izraeli hadsereg tíz katonája elvesztését ismerte el.

Végső rohamra készülnek Gázában2009. 01. 13., 12:59
Tankokkal vonult be Gáza város keleti és déli részére az izraeli hadsereg, amely hétfő éjjel helikopterekkel lőtte a palesztin célpontokat. A szárazföldi erők már a végső rohamra készülnek, miközben a térségben lévő segélymunkások ismét a humanitárius veszélyre figyelmeztettek. Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetet követelt, és még kedden a háború sújtotta térségbe utazik.

Börtönt kapott a szolgálatmegtagadó izraeli katona2009. 01. 12., 21:52
Tizennégy nap fogdára ítéltek Izraelben egy tartalékos katonát, mert megtagadta a Gázai övezetben végzendő katonai szolgálatot. A tizenhét napja folyó izraeli offenzíva során most először fenyítettek meg szolgálatmegtagadó katonát.

Forrás: AFP

Visszavett Izrael a Gázai övezet bombázásából - 2009. 01. 12., 14:03
A szokásosnál kevesebb légitámadást hajtott végre hétfőre virradó éjjel Izrael a Gázai övezetben. A szárazföldi összecsapások ugyanakkor megélénkültek. A hadműveleteknek már több mint 900 palesztin áldozata van.

Vérfürdőt hozott a terroristák és a börtönőrök igazsága- 2009. 01. 12., 9:03
Izrael szerint magát okolhatja a Hamász amiért hadműveletet indítottak ellene, mert nem hajlandó lemondani a terrorról. A Hamász szerint viszont Izrael terrorja kényszeríti önvédelemre. Vajon igaza lehet az Izrael elleni rakétatámadásokat hatalomra kerülése óta megötszöröző palesztin radikálisoknak, vagy a Gázai övezetet szabadtéri börtönné változtató Izraelnek? Érvek és ellenérvek a Gázai konfliktus hátterében.

Fegyveresekkel csaptak össze az izraeli katonák Gázában- 2009.01.11 13:09
Többször is összecsaptak az izraeli katonák palesztin fegyveresekkel vasárnap, amikor benyomultak Gázaváros déli részére - közölte az izraeli hadsereg. Az offenzíva folytatását Ehud Olmert kormányfő jóváhagyta, a gázai lakosságot röplapokon figyelmeztették: fokozzák a nyomást a Hamász ellen a Gázai övezetben. Az elmúlt 16 nap harcaiban körülbelül 850 gázai palesztin vesztette életét, a másik oldalon 13 izraeli halt meg.

Izrael fokozza a Gáza elleni támadásokat - 2009.01.10 17:31

Az izraeli hadsereg a Gázai övezetre ledobott röpcédulákon figyelmezteti a lakosságot arra, hogy az eddigieknél keményebb új szakasz jön a harcokban. A palesztin elnök szerint Izraelnek el kell fogadnia az Egyiptom által javasolt tűzszüneti tervet, különben Izraelt terheli a felelősség a háborúért.

Tesznek az ENSZ-határozatra Gázában - 2009. 01. 09., 15:53
Sem Izrael, sem a Hamász nem tesz eleget az ENSZ BT határozatának, amely a harcok azonnali felfüggesztésére szólított fel. A nehezen tető alá hozott határozatot Izrael azzal utasította el, hogy kivitelezhetetlen, a Hamász meg azzal, hogy őket meg sem kérdezték róla. A hadműveleteknek már közel 800 halottjuk van.

Forrás: AFP
Napi három óra tűzszünetet igér Izrael - a galériához
kattintson!

Azonnali gázai tűzszünetre szólít fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa - 2009. 01. 09., 7:38
Több napon át tartó huzavona után az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazott egy határozatot, amely azonnali tűzszünetre szólít fel a Gázai övezetben, ahol az izraeli hadsereg harcol a Hamász palesztin szervezettel. A 15 tag közül egyedül az Egyesült Államok tartózkodott. A harcoknak számos civil áldozata van, és humanitárius katasztrófa is fenyeget, ezért nemzetközi szervezetek keményen bírálták Izraelt. Az ENSZ le is állította segélymunkálatait, miután egy munkatársa meghalt egy izraeli támadásban.

Izraeli lövés miatt áll le az ENSZ Gázában - 2009. 01. 08., 21:24
Leállította a segélymunkálatait az ENSZ a Gázai övezetben, miután egy munkatársa meghalt a Hamász palesztin csoport ellen harcoló Izrael hadseregének akciójában. Keményen bírálta Izraelt a Vöröskereszt is. Már az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország sem ellenzi, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetre felszólító nyilatkozatot adjon ki, így közel lehet a megegyezés.

Megtiltotta az öngyilkos merényletet az iráni főajatollah - 2009. 01. 08., 18:50
Nem utazhatnak a Gázai övezetbe, és nem követhetnek el öngyilkos merényleteket az irániak - jelentette be az iszlám ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah. Radikális papok felhívására korábban 70 ezer iráni diák jelentkezett öngyilkos támadásokra.

Forrás: AFP
Egyre több a palesztin civil áldozat - a galériáért kattintson!

Libanonból rakétákat lőttek Izraelre - 2009.01.08., 07:38
Libanon felől több rakétát lőttek ki Izrael északi részére, közölték az izraeli biztonsági erők. A támadásért eddig senki nem vállalt felelősséget, de félő, hogy a Gázai övezeti konfliktus átterjed más területekre is - írja a BBC. Éjjel mintegy hatvan célpontot bombázott az izraeli légierő a Gázai övezetben.

Elfogadta Izrael a gázai tűzszünet alapelveit - 2009. 01. 07., 21:44
Szerda este elofgadta a gázai tűzszüneti javaslat alapelveit Izrael. Délután egy időre már leálltak a harcok, miután Izrael közölte, hogy naponta három órán keresztül szünetelteti gázai hadműveleteit, hogy segélyszállítmányok érkezhessenek a palesztin lakossághoz. A Hamász azt ígérte, ők sem lőnek ki rakétákat Izraelre ebben az időszakban.

Papírmunka is nehezíti a két magyar család kimentését Gázából - 2009. 01. 07., 17:51
Egyelőre nem sikerült még elhagynia a Gázai övezetet annak a két magyar-palesztin családnak, akiknek a kimenekítésén napok óta dolgozik a Külügy. Az egyik család az övezet északi részén húzta meg magát, a másik délen. Kijutásukat papírmunka és a szüntelen harcok hátráltatják.

Forrás: google maps

Izrael lebombázott egy ENSZ-iskolát - 30 halott - 2009. 01. 06., 7:50
Légicsapást mért az izraeli légierő kedden délután egy ENSZ által fenntartott iskolára a Gázai övezetben. A támadásnak a BBC szerint legkevesebb 30 áldozata van. A december 27-e óta folyó harcokban több mint 600 palesztin halt meg.

Egyre több gyerek áldozatról szólnak a gázai jelentések - 2009. 01. 05., 23:26
A Guardian brit lap szerint legalább tíz palesztin gyerek halt meg, amikor izraeli katonák palesztin fegyveresekkel folytattak utcai harcot hétfőn a Gázai övezetben. A BBC-nek nyilatkozó gázai orvos szerint a kórházba szállított sérültek között is sok a gyerek és a nő. Izrael nem akarja szüneteltetni a hadműveletet, amelyet azért indított még december végén, hogy megállítsa az izraeli civil célpontok ellen intézett palesztin rakétatámadásokat.

Özönlenek a sérültek a túlzsúfolt gázai kórházakba - 2009. 01. 05., 12:32
Izrael még nem érte el céljait, ezért tovább folytatja a Gázai övezet ellen indított hadműveleteit - jelentette be Ehud Barak izraeli hadügyminiszter hétfőn. Izrael folytatja a légitámadásokat és a szárazföldi előrenyomulást is. Palesztin források szerint a szombaton indított szárazföldi támadásokban 90-en haltak meg, a sérültek ellátása pedig egyre nehezebben megy a leterhelt kórházakban. A palesztin válaszcsapásoknak 5 izraeli áldozata van. Az EU hétfői tűzszüneti javaslatát elutasította Izrael.

Két családot menekít ki a magyar külügy a Gázai övezetből - 2009. 01. 05., 17:56
Gázai övezetben élő palesztin-magyar családok kértek segítséget a magyar külügytől. Összesen 13 ember kimenekítésében segítenek a magyar külképviseletek, hogy az izraeli hadsereg által ostromlott övezetből előbb Jordániába, majd onnan tovább utazhassanak.

Forrás: AFP
Behatoltak az izraeli csapatok Gázába - a galériához kattintson!

A Youtube-on is vívja a gázai harcot Izrael - 2009.01.04 11:51
A Youtube videómegosztó oldalon és a Twitter üzenetküldő rendszerben is megjelent az izraeli hadsereg, hogy felvételeivel és rövid közleményeivel győzködje az embereket arról, jogos és igazságos a Gázai övezet ellen indított hadművelet.

Kettévágta Gázát az izraeli hadsereg - 2009.01.03 20:02
Több civil áldozatról is érkeztek jelentések a Gázai övezetből, ahol heves harcok folynak az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin szervezet fegyveresei között. Több ország is a művelet befejezésére szólította fel Izraelt, az Egyesült Államok azonban továbbra is kiáll szövetségese mellett, mert szerinte a rakétákkal támadó Hamász felelős a konfliktusért. Nyolc napja indított hadműveletet az izraeli hadsereg a militáns Hamász által ellenőrzött terület ellen. A támadásokban több mint 485 palesztin vesztette életét, a palesztin válaszcsapásoknak 4 izraeli áldozata van. Vasárnap a harcok során egy izraeli katona is meghalt.

Izrael bevetette a tüzérséget a Gázai övezet ellen - 2009.01.03 10:06
Izrael tüzérségi támadást intézett a Gázai övezet ellen először az egy hete tartó hadműveletek során. A BBC szerint a tüzérség bevetése egy szárazföldi támadás előkészítését szolgálhatja.

Forrás: AFP
Újabb légicsapások a Gázai övezetben - a galériához kattintson!

Három kisgyerek is meghalt Gázában - 2009.01.02 10:13
Jeruzsálemi tömegtüntetésre hívott fel a Hamász palesztin radikális szervezet, a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt. Január másodikát a "harag napjává" nyilvánították. Jeruzsálemben több ezer rendőr készül a pénteki ima után kezdődő tiltakozó felvonulásra. A pénteki izraeli légicsapásokban három palesztin kisgyerek is meghalt a Gázai övezetben. A szombaton indult támadásban eddig 400 palesztin vesztette életét.

Nem állítja le a hadműveleteket Izrael - 2008.12.31 11:30
Nem állítja le az öt napja tartó hadműveleteket és nem hirdet egyoldalú 48 órás tűzszünetet Izrael - jelentette be az izraeli kormány szóvivője szerdán. Folytatódtak a Gázai övezet ellen intézett légitámadások, amelyeknek a palesztin hatóságok szerint eddig 374 áldozatuk van. A Gázai övezetből Izrael ellen intézett rakétámadásokban eddig 4 izraeli vesztette életét.

Izrael hosszú háborúra készül - 2008.12.30 07:27
Legkevesebb 364 palesztin vesztette életét a negyedik napja tartó izraeli légicsapásokban a Gázai övezetben, míg a Hamász ellencsapásai négy izraelit öltek meg. Az izraeli miniszterelnök szerint a légicsapások csak a hadművelet első szakaszát jelentik, a kormány pedig már jóváhagyta a továbbiakat is. A Gázai övezet körül jelentős szárazföldi erőket vontak össze. Egy ENSZ-megfigyelő "megrázó atrocitásokról" beszélt.

Forrás: AFP
Nem csitulnak a harcok Gázában - a galériához kattintson!

61 civil halt meg az izraeli csapásokban - 2008.12.29 08:19
A hétfő hajnali támadásokkal - az gázai iszlám egyetem, illetve a Hamász belügyminisztériumának épülete ellen - a harmadik napjába lépett a Gázai övezet ellen indított Izraeli légi hadművelet. Az izraeli harci gépek támadásainak már több mint 300 halálos áldozata van, köztük legalább 51 civil. Izrael a hadműveletekkel akarja megtörni a militáns szervezetet. A Hamász izraeli kormánytagok meggyilkolásával állna bosszút.

Egyetemet is bombázott a Gázai övezetben Izrael - 2008.12.28 12:40
A gázai iszlám egyetemet is bombázta Izrael, amely 1967 óta nem indított olyan véres akciót az izraeli célpontokat támadó palesztinok ellen, mint szombaton. A Hamász palesztin militáns szervezet elleni légi támadások halottjainak száma már a 300-hoz közeledik - sok köztük a civil -, és a szervezet több fontos létesítményét a földdel tették egyenlővé. A Hamász bosszúval fenyeget és rakéták tucatjait lőtte ki, miközben Izrael második napja támad és szárazföldi akcióra készül, amivel célja, hogy egy kiütéses győzelemmel semlegesítse a militáns csoportot.

Vasárnap is bombázza a Hamászt Izrael - 2008.12.28 08:40
Már 230-nál is több áldozata van a soha nem látott mértékű izraeli bombázásnak a Gázai övezetben. Izrael véglegesen fel akarja számolni az övezetből területét érő aknavetős és rakétás támadásokat, ezért vasárnap már második napja folytatja a Hamász állásainak és létesítményeinek bombázását.

Forrás: MTI
Izraeli légicsapások Gázában - a galériához kattintson!

Felkelésre szólított fel a Hamász vezetője - 2008.12.27 21:00
Új palesztin felkelésre, egy harmadik intifádára szólított föl szombaton egy tévéinterjúban a Hamász száműzetésben élő vezetője, miután a nap folyamán a Gázai övezetben az iszlamista mozgalom épületeire mért izraeli légicsapásban életét vesztette kétszázhuszonöt palesztin.

Rakétákkal lövi Izraelt a Hamász - 2008.12.24 20:02
Rakétákkal és aknákkal lövi Izraelt a Hamász, egy nap alatt száz lövedéket is kilőttek. A palesztin szervezet szerint ezzel torolják meg az izraeliek által kedden megölt három emberük halálát. Az izraeli hadsereg már ellencsapást is indított.

Kiélezheti az izraeli kampányt a harcias Hamász - 2008.12.19 11:33
Véget ért a fél éve tartó tűzszünet a Gázai övezetben. A Gázát uraló radikális Hamász közölte, hogy az izraeli blokád miatt nem hajlandó meghosszabbítani a tűzszünetet. November óta formális volt a fegyvernyugvás, amelyet mindkét fél folyamatosan megsértett. A Hamász a legkényesebb pillanatban mondta fel a tűzszünetet, Izraelben ugyanis elkezdődött a választási kampány.