Az afgán kormányt kritizálta a NATO főtitkára

Vágólapra másolva!
Éles kritikával illette az afgán kormányt a NATO főtitkára. Jaap de Hoop Scheffer többek között a kiterjedt korrupciót és a tehetetlenséget rótta föl az afganisztáni vezetésnek eddig példátlan hangú levelében.
Vágólapra másolva!

Tehetetlennek nevezte és élesen bírálta az afgán kormányt a NATO főtitkára a The Washington Post című amerikai napilap által vasárnap közölt levelében. Jaap de Hoop Scheffer szerint Afganisztánban nem a rendszerrel szemben ellenséges tálibok száma a legfőbb gond, hanem sokkal inkább az elégtelen kormányzás. "Az afgánoknak olyan kormányra van szükségük, amely megérdemli a hűségüket és bizalmukat" - fejtette ki a főtitkár.

A NATO-főtitkár értékelése szerint az ország déli részét "szétzilálja a lázadás, a kábítószer(kereskedelem) és egy tehetetlen kormány". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nemzetek közösségének továbbra is támogatnia kell Afganisztánt. "Eleget fizettünk, vérben és pénzben, hogy az afgán kormányt arra kérjük, cselekedjen konkrétabban és határozottabban a korrupció kiirtásáért és a hatékonyabb működésért, még akkor is, ha ez súlyos politikai következményekkel jár" - írta.

Első alkalommal fordul elő, hogy a NATO főtitkára ilyen élesen bírálja a kabuli kormányt, amelynek felrótta a kiterjedt korrupciót is. Az amerikaiak által támogatott és hatalomra segített Hamid Karzai államfő nevét azonban Jaap de Hoop Scheffer nem említette.