Aggódik a NATO az új orosz támaszpontok terve miatt

Vágólapra másolva!
Rossz szemmel nézi a NATO az orosz katonai terjeszkedést a szakadár grúz területeken: a szervezet szóvivője szerint aggodalomra ad okot, hogy Oroszország katonai bázisokat akar telepíteni a csak általa elismert Abháziában és Dél-Oszétiában. A NATO továbbra is Grúzia területi egységét hangsúlyozza, és ezzel a jövő héten az orosz miniszterelnök-helyettest is szembesíteni fogják.
Vágólapra másolva!

Aggasztja a NATO tagországait Oroszországnak az a terve, hogy katonai támaszpontokat létesít a grúziai szakadár területeken - közölte szerdán a szövetség szóvivője Brüsszelben. James Appathurai elmondta: Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár a jövő hétre Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettessel tervezett megbeszélésén is szóba hozza majd a szövetség aggodalmait.

Scheffer és Ivanov azért találkozik, mert a NATO a nyár végi grúziai katonai konfliktus után befagyasztotta kapcsolatait Oroszországgal, most azonban a kapcsolatok felújítására készülnek. Ezt ugyanakkor befolyásolhatják azok a sajtóhírek, amelyek szerint Moszkva egyebek között egy haditengerészeti támaszpont kiépítését tervezi Abháziában.

A szóvivő hozzátette: a 26 tagállam megerősítette azt az álláspontját, hogy kiállnak Grúzia területi egysége mellett. Az oroszbarát Abházia és Dél-Oszétia tavaly kikiáltotta függetlenségét, de Oroszországon kívül ezt a világon csak kevés ország ismerte el.

James Appathurai jelezte azt is, hogy a NATO pozitívan fogadta azokat az információkat, amelyek szerint Moszkva talán mégsem telepít rakétákat a NATO-tagállam Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz területre, Kalinyingrád környékére. Az orosz vezetés ezt eredetileg az európai országokba telepítendő amerikai rakétavédelmi rakétarendszer ellensúlyaként határozta el, az amerikai védelmi politika lehetséges megváltozásának reményében azonnban egyelőre felfüggesztette a terv megvalósítását.