Elfoglalták a tamilok fővárosát Srí Lankán

Vágólapra másolva!
A Srí Lanka-i kormányhadsereg tíz év után újra el tudta foglalni a tamil lázadók fővárosát - jelentette be a Srí Lanka-i elnök, párját ritkító győzelemnek nevezve a pénteki előrenyomulást. A szakadár tamil tigrisek ezzel legfontosabb támaszpontjukat vesztették el. A szigetországban 1983 óta folyó harcokban eddig csaknem 70 ezren haltak meg.
Vágólapra másolva!

A Srí Lanka-i kormányerők bevették a lázadó tamil szakadárok fővárosát a szigetország északi részén - jelentette be a Srí Lanka-i elnök, Mahinda Rádzsapakse. "A kormány csapatai párját ritkító győzelmet arattak" - fogalmazott, és a lázadókat fegyverletételre szólította fel.

Kilinochchi, a szakadár tamil tigrisek kvázi fővárosának elvesztése érzékeny veszteséget jelent a lázadóknak: a várost tíz éve nem sikerült bevenni. Ezen kívül a tamilok számára szimbolikus jelentősége van a településnek: a Srí Lanka-i tamil kisebbség fővárosává tették volna, ha függetlenségért vívott harcukat megnyerik.

A Srí Lanka-i hadsereg illetékesei közölték, hogy a kormánycsapatok két oldalról hatoltak be Kilinochchiba, amelyet már a héten megközelítettek. Csütörtökön a katonák a közeli Paranthan települést foglalták el, és ezzel elzárták a tamil erőket a környező támaszpontjaiktól. A tamilok részéről egyelőre nem erősítették meg a hírt, a BBC szerint egyelőre lehetetlen felmérni, melyik oldal mekkora veszteségeket szenvedett.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet 1983 óta harcol a korábbi Ceylon északi és északkeleti részén a hindu tamilok függetlenségéért a zömében buddhista szingalézek lakta ázsiai szigetországban. A harcokban eddig csaknem 70 ezren vesztették életüket.