Fidel nélkül lett 50 éves a kubai forradalom

Vágólapra másolva!
Ötven éve győzött a kubai forradalom. A Kubában rendezett megemlékezéseken azonban Fidel Castro, a forradalmárok vezetője betegsége miatt nem tudott részt venni. 18 hónapja nem mutatkozott nyilvánosság előtt, az évfordulón öccse, Raúl Castro nosztalgiázott helyette.
Vágólapra másolva!

Nosztalgiával, archív filmfelvételek vetítésével és Fidel Castro dicséretével teltek a kubai forradalom ötvenedik évfordulóján megrendezett ünnepségek. Az ötven évvel ezelőtti győzelem emelte Fidel Castrót az ország élére, és hozott létre egy kommunista államot az Egyesült Államok partjainak közvetlen közelében.

A megemlékezéseket Raúl Castro vezette, aki egy évvel ezelőtt vette át az irányítást fivérétől. Raúl Castro éppen arról az erkélyről mondott beszédet 2009-ben, amelyen állva testvére 1959 január elsején bejelentette a forradalom győzelmét, miután az Egyesült Államok által támogatott Fulgencio Battista elmenekült az országból.

Forrás: AFP
Nézzegessen képeket a kubai forradalomról és a megemlékezésről!

Raúl Castró szerint "a forradalom a következő ötven évet is túléli majd". "Megígérem, hogy ebben az országban mindig büszkeséggel mondhatjuk ki hőseink és mártírjaink nevét. Éljen Fidel, éljen a forradalom, sokáig éljen a szabad Kuba!" - idézte a BBC a jelenlegi kubai elnök szavait.

Az ünneplésre leginkább Fidel Castro távolmaradása vetett árnyékot. Kuba 82 éves vezetője gyakorlatilag 18 hónapja nem mutatkozott nyilvánosság előtt - ekkor esett át életmentő műtéten. Újév éjszakáján nem vetítették előre rögzített beszédét, és a hivatalos lapok sem közölték üzenetét, így az évfordulón nem adott jelt magáról.