Ezrek tüntetnek az új thai kormány ellen is

Vágólapra másolva!
Hiába választottak új kormányfőt, folytatódnak a kormányellenes utcai tiltakozások Thaiföldön. Most azonban a korábban az ellenzék által nyolc napos reptéri blokáddal megbénított előző kormány hívei akadályozzák az új kabinet hivatalba lépését. Az új kormányfő nem mutatkozhatott be a parlamentben, mert a képviselők nem tudtak bemenni a blokád alá vett épületbe.
Vágólapra másolva!

Bangkokban tüntetők ezrei lepték el a thaiföldi parlament épületéhez vezető utakat, és ezzel megakadályozták, hogy a törvényhozásban megtartsa bemutatkozó beszédét Veddzsadzsiva Abhiszit új kormányfő. A 9 ezer, vörösbe öltözött ellenzéki, a 2006-ban menesztett Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök hívei, körbevették a parlamentet, és ezért a képviselők nem tudták megkezdeni a kitűzött időpontban azt a plenáris ülést, amelyen Abhiszit ismertetné kormánya programját. Az új kormányfő bemutatkozó beszédét egy nappal el kellett halasztani.

A tiltakozók ugyan csak azt akadályozzák, hogy a képviselők autóikkal közelítsék meg a thai parlamentet. Gyalog odamehetnének, ám Szuthep Tauguszban miniszterelnök-helyettes szerint ezt nem engedhetik, mivel túl veszélyes lenne a tiltakozók között átsétálniuk. Az ülés megkezdése több órás késedelmet szenvedhet, de a házelnök szerint elképzelhető, hogy még ennél is később - kedden, sőt talán majd csak az újévben - gyűlik össze a kellő számú képviselő. Az alkotmány értelmében egy új thai kormány addig nem léphet hivatalba, amíg nem ismerteti programját a szenátus és a képviselőház közös ülésén.

A tüntetők szerint az új kormányfőnek nincs felhatalmazása a poszt betöltésére, ezért le kell mondania. Abhiszitet két hete választotta meg a parlament, miután bíróság mondta ki az előző, Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök pártján álló kormány feloszlatását. Abhiszit négy hónap alatt már a harmadik politikus a thai kormányfői poszton.

Az előző kormányt azt követően oszlatták fel, hogy tüntetők december elején nyolc napon keresztül akadályozták a bangkoki repülőterek forgalmát. Ezekben a tiltakozásokban az új kormány több tagja is részt vett. Ők a Demokratikus Szövetség hívei, a sárga ruhás tüntetők voltak, akik a Sinavatra pártján álló kormány távozását követelték. A mostani tiltakozásokat a piros ruhások szervezik, akik Sinavatra pártján állnak.

Forrás: AFP
Kattintson a képre, galéria nyílik!

Thakszin Sinavatra volt miniszterelnököt 2006-ben katonai puccs távolította el posztjáról, de a tavaly decemberi választásokon a hozzá hű politikai erők kerültek hatalomra. Az általuk irányított kormányok azonban sorra megbuktak, hol az ellenük hozott különböző bírósági határozatok, ellenzéki tüntetők nyomása, vagy koalíciós partnerük kilépése miatt.