Megszavazta a román parlament az új kormányt

Vágólapra másolva!
Jelentős többséggel bizalmat szavazott a román parlament az új kormánynak hétfőn. Az RMDSZ elutasítja a nagykoalíciót, mert annak programjában nincs szó a kisebbségek védelméről.
Vágólapra másolva!

A román parlament jelentős többséggel bizalmat szavazott hétfőn az új kormánynak. A november 30-i parlamenti választásokat követően Traian Basescu államfő Emil Bocot, a legtöbb mandátumot gyűjtő Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnökét kérte fel kormányalakításra. A PD-L a választásokon majdnem ugyanolyan jó eredményt elért Szociáldemokrata Párt (PSD) és Konzervatív Párt (PC) alkotta szövetséggel kötött koalíciós megállapodást. A nagykoalíció a parlamentben 70 százalékos többségre számíthat.

A törvényhozói testület jelentős többséggel szavazott bizalmat az új kabinetnek, amely 324 támogató voksot és 115 ellenszavazatot kapott. A kormánynak a sikeres beiktatáshoz legkevesebb 236 voksra volt szüksége.

Az alkotmány előírásaival összhangban az új kormány tagjai várhatóan már hétfőn este leteszik az esküt az államfő előtt. Emil Boc kormányfő a parlamenti szavazás után bejelentette, hogy az általa vezetett kabinet már kedden megtartja első ülését.

A bizalmi szavazást megelőzően a kijelölt kormányfő ismertette a következő négy évre szóló kormányprogramot. Hangsúlyozta: elsődleges célja az, hogy biztosítsa az ország gazdasági és politikai stabilitását. Szerinte a nemzetközi pénzügyi válság miatt októbertől a központi költségvetés bevételei minden hónapban 10 százalékkal csökkentek. Boc közölte azt is, kormánya kemény intézkedések meghozatalától sem fog visszarettenni, ugyanakkor a szociális politikákat nem áldozza fel. Bejelentette, hogy az új kormány 20 százalékkal csökkenti az állami közigazgatás kiadásait.

Calin Popescu Tariceanu leköszönő kormányfő, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke "homályosnak és tartalmatlannak" nevezte a kormányprogramot, amely nem kínál megoldásokat.

A szintén ellenzéki Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Markó Béla, a szövetség elnöke bejelentette: nem szavazhatnak bizalmat olyan kabinetnek, amelynek programjából hiányzik a kisebbségi kérdés. Markó közölte, hogy a dokumentum egy egész fejezetet szán a határon túl élő románoknak. Szerinte a romániai nemzeti kisebbségek ügyének is hasonló fontosságot kellett volna tulajdonítani a kormányprogramban.