Új miniszterelnököt választott a thai parlament

Vágólapra másolva!
A thai parlament az ellenzéki vezetőt, Abhiszit Veddzsadzsivát választotta meg új miniszterelnöknek, miután az ország előző kormánya megbukott egy alkotmánybírósági döntés nyomán. Az instabil politikai helyzetben komoly kihívások várnak az új kormányfőre.
Vágólapra másolva!

Abhiszit Veddzsadzsiva ellenzéki vezetőt kinevezték ki hétfőn Thaiföld miniszterelnökévé, miután a parlament rendkívüli ülésén megszerezte ehhez a szükséges számú szavazatot. Alig több mint két év alatt Abhiszit lesz az ország ötödik miniszterelnöke.

Az alkotmánybíróság december elején buktatta meg Szomcsai Vongszavat kormányát úgy, hogy választási csalások miatt feloszlatott három koalíciós pártot a hatból. A feloszlatott pártokban tömörültek a 2006-ban katonai hatalomátvétellel megbuktatott Thakszin Sinavatra miniszterelnök hívei.

A hétfői parlamenti ülés közben Thakszin több száz híve összegyűlt a törvényhozás épületénél azzal a céllal, hogy megpróbálja akadályozni a képviselők távozását. Néhányan közülük be akartak hatolni az épületbe, de ebben megakadályozta őket az oda vezényelt szintén több száz rohamrendőr. A megbukott hatalom hívei szétszedték a fémkordont, és dobálták annak darabjait a rendőrök felé.

A BBC tudósítója szerint az új miniszterelnök komoly kihívásokkal néz szembe. A 44 éves politikusnak helyre kell állítania a meggyengült üzleti bizalmat, le kell hűtenie a felhevült politikai légkört, és kézbe kell vennie az alkudozások során létrejövő koalíciós kormányt.